Четири българки ще стартират в утрешните квалификации за Откритото първенство на Австралия, които ще се проведат в Дубай. За да намерят място в основната схема на първия турнир от Шлема през сезона, българките ще трябва да постигнат три победи.

Големите ни надежди естествено са свързани с Цветан Пиронкова, която стартира срещу световната №310 - Кйока Окамура от Япония.

В схемата на Пиронкова има общо осмем тенисистки, като в топ 200 на света са само първата ни ракета и рускинята Маргарита Гаспарян, която е с 6 позиции пред Цвети в ранглистата.

Втората ни ракета Виктория Томова стартира срещу получилата "уайлд кард" австралийка - Шарлът Кемпинерс-Поц. В нейната част на схемата състезателката с най-висок ранкинг е 121-ата в света чехкиня - Тереза Мартинцова. Тя и Вики могат да се срещнат само във финалния трети кръг на квалификациите.

Тежък жребий имаше Изабела Шиникова, която ще срещне втората поставена в квалификациите - Осеан Доден от Франция. Тя е №107 в света, с 94 позиции пред третата ни ракета.

В квалификациите участва и Елица Костова, която стартира срещу германката Антония Лотнер.

България няма квалификанти в мъжката част на турнира, но пък за сметка на това в основната схема там е първата ни ракета Григор Димитров.