Новак Джокович е големият шампион от Откритото първенство на Австралия по тенис. Това се случи след победа над Стефанос Циципас във финала с 6:3, 7:6(4), 7:6(5) за 2 часа и 56 минути.

Така напълно заслужено с оглед на представянето си през целия турнир, сърбинът затвърди своето господство в Мелбърн.

За него тази титла е №10 от десетия му финал на Australian Open, а освен това той спечели и своя 22-ри трофей от Шлема, като успя да се изравни с Рафаел Надал по този показател.

Ноле е в серия от 28 поредни победи на този турнир. Той го спечели непременно в последните си четири участия от 2019-а насам, като изключение прави само миналата година, когато сърбинът не бе допуснат на територията на Австралия заради липсата на ваксина срещу коронавирус.

Може би събитията от миналия януари действаха като допълнителен стимул, но макар и с контузия в лявото бедро от първия ден на турнира, той успя по абсолютно категоричен начин да стигне до титлата, губейки само един сет в хода на турнира.

С двата тайбрека днес Циципас логично се оказа най-трудният съперник на Ноле - все пак мачът бе финал, но въпреки това гъркът трябваше да се задоволи с мястото на подгласник във втория си финал от Шлема, като в предишния случай той отново бе сломен от този опонент.

От утре също така Джокович ще бъде №1 в световната ранглиста, а след №10 в Австралия, целта му вече е да бъде едноличен лидер и по общия брой титли от Шлема.

Снимка: Getty images

Новак Джокович стартира мача по много по-уверен и агресивен начин, като още във втория гейм той пропусна два брейкбола, а в четвъртия сърбинът стигна до логичния пробив.

Той поведе с 4:1, а на фона на резултата успяваше и с лекота да печели своите подавания, като не даде нито един шанс на своя опонент да се надява на каквото и да е.

Така се стигна до крайното и напълно безпроблемно 6:3 за Новак Джокович в тази първа част.

Снимка: Getty images

Вторият сет обаче бе коренно различен. Стефанос Циципас значително повиши нивото на играта си и мачът наистина заприлича на финал, какъвто всеки фен очаква от мача за титлата на Australian Open.

Циципас зигра с повече увереност, започна далеч по-умело да използва своя бекхенд, а това съвсем логично затрудняваше Джокович.

Снимка: Getty images

Двамата така и не стигнаха до точка за пробив в първите девет гейма, а без видима причина на няколко пъти Новак Джокович се изнерви и гневно крещеше към своя щаб, най-вече към личния си треньор Горан Иванишевич.

Най-критичният миг за сърбина дойде в десетия гейм, когато Циципас стигна до сетбол, но Ноле се измъкна, а след това докара нещата до тайбрек.

Тези бяха и най-изнервените мигове в мача, а това бе спомогнато от публиката, която не пазеше нужната тишина и показваше поведение в пълен разрез с тенис порядките. Това изкара Новак Джокович извън кожата му, като сърбинът красноречиво псуваше към трибуните на родния си език.

Обстановката се отрази на тайбрека, защото за първите девет точки видяхме седем минипробива. Циципас успя да се върне от 2:4 до 4:4, но пък след това изостана с 4;6 и в крайна сметка тайбрекът бе спечелен от Джокович със 7:4.

Снимка: Getty images

Въпреки пропуснатите шансове във втория сет, Стефанос Циципас не се смути и започна перфектно третия сет, когато успя да стигне и до първия си пробив в мача, оказал се и единствен.

Гъркът тръгна с 1:0 и най-сетне видя, че Джокович е уязвим, но пък след това не успя да затвърди пробива си и Ноле бързо върна паритета.

Сякаш това бе моментът, който разклати Циципас, защото макар в следващите десет гейма да нямаше нито пробив, нито дори и брейкбол, до гъркът съвсем загуби своята увереност.

Наглед Ноле печелеше доста по-лесно своите подавания, но пък Циципс не се пропука, пращайки и този сет в решителен тайбрек.

В него обаче колебанията на Циципас оказаха влияние, защото набързо резултатът стана 3:0 в полза на Ноле, след това 5:0. От тази позиция той нямаше как да изпусне нещата.

7:5 в тайбрека, 3:0 сета и десета титла от Australian Open.

Снимка: Getty images