Андрей Рубльов записа първия си успех на АТР финалите в Лондон, побеждавайки Доминик Тийм с 6:2, 7:5.

Двубоят бе последен за двамата в груповата фаза, като нямаше пряко отношение към класирането, което до голяма степен отне и от неговия блясък. Шампионът от US Open Доминик Тийм, вече бе победил Рафа Надал и Стефанос, с което си бе осигурил място на полуфиналите.

Двете поражения на дебютиращия в Лондон Рубльов пък означаваха, че какъвто и подвиг да направи днес, той ще се сбогува с турнира.

Все пак руснакът се хвърли здраво за тези 153 000 долара и 200 ранкинг точки, които победата щеше да му донесе. От своя страна Доминик Тийм не изглеждаше докрай концентриран в мача, като определено реши да спести сили преди полуфиналите, за което едвали някой може да го вини.

Рубльов набързо взе първия сет с 6:2, който започна с два негови пробива и преднина от 4:0. От този момент бе ясно, че Тийм няма как да постигне обрат в тази част.

Втората започна по сходен начин, с ранен пробив за руснака. При 4:2 обаче Тийм се събуди, като върна пробива и докара нещата до 5:5.

11-ият гейм в този втори сет бе най-интересният в мача, двамата преминаха през шест равенства 40:40, но все пак Рубльов се възползва от четвъртия си брейкбол и проби.

За него не бе проблем след това да затоври сета на свой сервис със 7:5. Така руснака се поздрави с първи успех на подобно ниво, докато Тийм очаква един измежду Новак Джокович и Саша Зверев.

Снимка: Getty images