Карлос Алкарас се събуди в понеделник сутрин като член на топ 10 на мъжкия тенис, с което отново написа история. А това за него изглежда лесна работа в изумителната му 2022-ра, в която не просто проби в елита на играта, а направо нахлу вътре с мощна крачка.

18-годишният испанец спечели титлата в Барселона в неделя, отпи глътки вино от спонсор (а той не употребява алкохол, нито капка), а след това в традициите на турнира се бухна в басейна, придружаван от доволните и крещящи деца, които подаваха топките на корта през цялата седмица.

Алкарас е №9 в ранглистата от днес, след като балансът му през сезона е 23-3, а титлите - вече три. Спечели на клей в Рио де Жанейро и на Мастърс надпреварата в Маями (твърди кортове), а сега пак взе трофей на червено.

ВИЖТЕ КАК ОТПРАЗНУВА ПОБЕДАТА СТРАХОТНИЯТ АЛКАРАС>>>

Новият Надал? Напълно възможно!

Рафа влезе за първи път в топ 10, когато бе на 18 години и 10 месеца. Карлос не успя да бие постижението, като прекрачи в отбраната компания днес на 18 г. и 11 месеца... Близо. По-млади членове на десетката са само 8 играчи, а чуйте само за какви легенди иде реч:

Андре Агаси (18 г. и 1 месец), Бьорн Борг (17 г. и 11 месеца), Матс Виландер (17 г. и 10 месеца), Борис Бекер (17 г. и 7 месеца), Майкъл Ченг (17 г. и 3 месеца), както и двама играчи, които не постигнаха чак звезден статут и славата на гореспоменатите - Андрей Медведев (Украйна, 18 г. и 9 месеца) и рекордьорът Аарън Крикщайн, който през август 1984-а стига в топ 10, когато е 17 години и 11 дни. Той завършва кариерата си с 11 титли, но нито една от тях не е от Мастърс сериите или в Шлема.

Е, Алкарас ще се надява да повтори Бекер и Агаси, а не Крикщайн и Медведев.

Младокът е здраво стъпил на земята и има своята тайна да се мотивира преди голям мач.

"Слушам песента от филма "Роки" - призна след титлата в Барселона. - Слагам слушалките и затварям очи за няколко минути. После нищо не може да ме разклати, това ме надъхва.

Искам да съм №1 в света. Да стана Олимпийски шампион, да спечеля титли в Шлема. Искам всичко. Не слагам граници на мечтите си. Едновременно с това знам колко трудно ще бъде. Има не един и двама, не десетки, а стотици страхотни тенисисти.

Не се плаша от славата. Знам как да я посрещна и тук съветите на Рафа Надал са несравнимо важни. Тази вечер си помислих (в неделя - б.р.) - уау, аз съм в топ 10 като него, като Рафа. Като моя идол! Но не го помислих като някакво задоволство, а като мотивация. Искам да направя тези изумителни неща, които той постигна."

И още един факт. Алкарас е не просто най-младият в топ 10 в момента. Той е такъв и сред топ 50 в мъжката тенис ранглиста и остава единственият тийнейджър в нея.

Бъдещето, очевидно, принадлежи на младото и непризнаващо страх от нищо момче от Мурсия.

Снимка: Getty Images