Виктория Томова ще се изправи срещу световната №15 в тениса Елина Свитолина, в мач от втория кръг на турнира WTA 250 в Монтерей, Мексико.

Украинката все пак се съгласи да играе срещу рускинята Анастасия Потапова и я победи с 6:2, 6:1 за 64 минути. Свитолина е 15-а в ранглистата, а съперничката и - 115-а, така че изненада на корта нямаше.

Преди мача Елина твърдо отказваше да участва в турнира, ако трябва да срещне състезателка от Русия или Беларус. Но промени мнението си и игра. А след победата обяви, че дарява всеки долар, който спечели в Мексико, на украинската армия. За победителката в Монтерей от наградния фонд се полагат 31 хиляди долара.

"Моята мотивация е страната ми", каза Свитолина след успеха, видимо емоционална. Та игра в екип от синьо и жълто заради флага на родината си, а не в традиционните цветове, които носи.

Двете с Потапова се поздравиха хладно на мрежата, а съвсем уместно коментаторите на срещата се питаха как може да се очаква едно 20-годишно момиче да се справи с такъв психологически натиск. Анастасия нито успя да играе добре, нито изглеждаше комфортно на корта и сякаш искаше по-бързо да си тръгне от там.

Томова срещу Свитолина се очаква да е в програмата в четвъртък за място на четвъртфинала.

Евентуална победа на първата ракета на България може да я изстреля на ръба на топ 100, където тя никога не е прекрачвала.

За украинката ситуацията в ранглистата е различна - тя има да брани 250 точки в Мексико като шампионка там от 2020-а. През миналата година Свитолина не участва в Монтерей, а защитеният ранкинг съхрани точките, но сега те ще си отидат, ако не стигне финала.

Разбира се, в момента едва ли това е водещата мотивация на световната №15.