Във вторник бял свят видя изненадващата новина, че тенис съдията Дамиан Стейнер от Аржентина, който води последния финал на "Уимбълдън", е уволнен.

Симпатичният 44-годишен арбитър, който се радва на голямо уважение сред играчите, бе наказан заради интервюта в родината си в дните след големия мач, в който Джокович би Федерер с 3:2 сета.

Позицията на ATP e, че той е нарушил правилника на организацията, заради което трябва да си понесе последствията.

Другата версия бе, че причина за уволнението е споделеното от него лично мнение, че някои от правилата в тениса трябва да бъдат променени. Има и трета теория, която е конспиративна. Според нея Стейнер е изгонен, тъй като ATP смята, че е ощетил любимецът на организацията Федерер във финалния мач.

Уволнението предизвика реакции на несъгласие от тенисисти, повечето от които вече неактивни. Имаше и изключение в лицето на Джон Иснър и Давид Ферер. Стейнер бе защитен още от Борис Бекер, Карлос Берлок и Федерико Кориа.

Най-острата позиция обаче е на чичото и бивш треньор на Рафаел Надал - Тони.

Испанецът, който наскоро гостува в България, отправи тирада към ATP, въпреки че често през годините е обвинявал съдиите за отношението им към племенника му.

"За да оставиш някого безработен, трябва да имаш основателна причина за това. Аржентинецът, който винаги е бил много коректен към играчите, направи голяма грешка. Грешката беше, че не попита дали може да даде тези интервюта, в които да сподели, че мисли за евентуални промени в играта.

Направи и друга голяма грешка, казвайки, че е мислил, че Федерер ще спечели, когато имаше два мачбола в петия сет. Не каза кой знае каква тайна. Трудно ли е да разбереш, че човек може да направи грешка?

Как да приема, че е уволнен след 15 години, само защото е дал интервю? Аржентина е известна със страстта си към тениса, въпреки популярността на футбола, и се гордее, че има съдия в Големия шлем.

Цензура от такъв магнитут не трябва да има в 21 век. И е изненадващо, че тя идва от организацията, която не наказва груби изказвания от самите играчи към техни колеги. Вместо това ги окуражава", заяви ядосаният Надал.

Чичото на Рафа очевидно визира Ник Кирьос, който прави скандали във всеки мач и не веднъж говори срещу племенника му и Новак Джокович. Освен това австралиецът директно обвини ATP в корупция. Засега наказание не е наложено.