Роджър Федерер няма да играе "много месеци" по собствените му думи и има съвсем малки надежди отново да играе тенис на високо ниво.

Тъжната вест съобщи самият той в Инстаграм видео обръщение към феновете си. Налага се нова операция на коляното, която ще е трета за него в последните 18 месеца.

"Ще бъда на патерици доста седмици, а после извън корта много месеци - призна Роджър. - Ще бъде много трудно, но от друга страна, това е единственото правилно нещо, което мога да направя.

Искам да съм здрав и да мога да тичам наоколо с децата си и след края на тенис кариерата ми. Освен това искам да си дам една малка надежда, че отново мога да се върна и да играя.

Реалист съм, знам колко ще е трудно след тези операции и на моята възраст... Но най-важното е да съм напълно здрав.

Поставил съм си цели по време на рехабилитацията, това ще ми помогне да мина през този период."

Федерер навърши 40 години преди десетина дни, а в последните 2 календарни години игра много малко.

Той пропусна целия минал сезон от февруари до Нова година, а през този записа едва няколко мача. Нищо чудно това да е краят на бляскавата му кариера с 20 титли от Шлема и безброй незабравими моменти, подарени на феновете.

Защото е много мъчно да се види как човек на такава възраст, след 22-годишна активна кариера и три поредни операции на коляното с толкова пропуснато време на корта, ще се завърне пак догодина в тура.

Няма съмнение, че Роджър ще опита, тъй като той никога не се отказва. Но първите реакции на съобщението му са, че Федерер в силата му, какъвто го познаваме, повече едва ли ще видим.