Испания гарантира победата си на Купа "Дейвис" след успеха на Рафаел Надал над Денис Шаповалов, но Роберто Баутиста-Агут бе този, който спечели сърцата в испанската публика.

Последният подчини Феликс Оже-Алиасим в първия мач, след като преживя много тежка седмица. Загуби баща си, върна се в отбора и вдигна трофея над главата си.

Разбра, че най-добрият начин да преживее загубата, е да посвети голямата победа на своя родител.

Очакваше се в първия финален мач Пабло Кареньо-Буста да се изправи срещу Васек Поспишил, но Баутиста-Агут и Оже-Алиасим пожелаха да играят.

Стабилността в играта на испанеца и цялостното му представяне на турнира хвърли в еуфория мадридската публика, която не спря да му напомня, че не е сам в тази битка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Реакцията му след победата на Надал бе красноречива - неописуема радост и облекчение. Той се хвърли върху своя съотборник и през сълзи сподели триумфа.

"Има само едно нещо, което можеш да направиш на този корт - да излезеш и оставиш всичко от себе си. Успях да играя благодарение на отбора, който положи всички усилия и достигна до финала. Не бих заменил този момент и тази подкрепа за нищо друго", заяви Роберто.

Надал също описа чувството:

" Седмицата бе хаотична. Роберто ни напусна, след като баща му почина. Завърна се, тренира вчера и днес показа фантастично ниво, за да победи много добър играч. Това, което направи Роберто днес, е извън тази планета по мое мнение. Имаме страхотен отбор".