Рафаел Надал ще пропусне следващите поне 4 седмици от сезона в тениса, а е по-вероятно да не играе почти 6 седмици. Испанецът съобщи неприятните новини след серия прегреди на травмата, която го мъчеше очевидно за зрителите на финала на Индиън Уелс.

Рафа загуби от Тейлър Фриц и се оплака, че трудно диша по време на втория сет.

Тогава първите очаквания бяха за мускулен проблем в областта на гръдния кош, или пък за преумора и нещо съвсем мимолетно. Оказва се, че Надал има спукани ребра, като се налага пълна почивка и съвсем внимателно възстановяване, преди да поднови тренировки.

"Това са много лоши новини - призна 21-кратният шампион от Големия шлем пред радио Кадена Сер. - Не го очаквах и съм съсипан. Това означава, че пропускам изключително важна част от сезона за мен, на клей и в подготовката за "Ролан Гарос".

След отличния старт на годината, беше много важно да съм на сто процента готов за тази част от тура. Но, това е...

Както винаги, ще се боря с всички сили, ще изпълня всички лекарски предписания и ще се завърна тогава, когато съм напълно здрав."

Така е ясно - Надал пропуска Мастърса в Монте Карло, който започва на 10 април. Ще е доста учудващо да го видим в Барселона (18 април) на надпреварата от категория ATP 500, а далеч по-реалистично е да е здрав за участие на Мастърс турнира в Мадрид (1 май) или дори чак в Рим (15 май), пак на ATP 1000.

Но ако пропусне и тях, това ще означава нулева подготовка в игрови условия преди "Ролан Гарос".

Вторият за годината турнир от Шлема започва на 22 май. Рафа вече спечели първия в Австралия през януари.