Колумбийският тенис треньор Карлос Мартинес, който работи с рускинята Дария Касаткина, даде мнение за карантината в Мелбърн, доста по-различно от това на останалите замесени в Откритото първенство на Австралия.

В последните дни критиките към организаторите са изключително сериозни, като най-вече играчите имат претенции към храната и условията в стаите. Естествено, че принудителното стоене по цял ден в стаите допринася за недоволството, а 72 човека от замесените в турнира дори нямат право да излизат за тренировки, защото са под пълна изолация.

Карлос Мартинес обаче гледа нещата от съвсем различна и доста по-реалистична гледна точка, като призова своите колеги и играчи да се успокоят. Макар да разбира колко е неприятна 14-дневната карантина, той сподели, че те са там да играят тенис и да изкарват сериозни пари, докато в реалния живот хората губят работата и живота си.

Именно заради този факт, от уважение към тези, които се сблъскват с истинския ужас на пандемията, той призова тенисистите да спрат с претенциите и оплакванията.

"Искам да кажа, че организаторите проведоха стотици видео срещи с нас в последните седмици. Всички бяхме запознати къде идваме, какви са условията и какви мерки трябва да спазваме.

Според мен всичко е организирано чудесно, като единственият вариант, който може би не бе изпипан докрай, е този със заразените пътници в някой от самолетите. Аз не виждам от какво мога да се оплача. Трудно е да седиш почти през целия ден в стаята си, но ние знаехме, че ще бъде така. Организаторите са положили нужните усилия.

Трябва да си дадем сметка, че тенисистите се оплакват от луксозния си хотел и храната по предварително одобрено меню, докато навън хората се борят с пандемията. Много загубиха работата си, много загубиха битката с вируса.

По никакъв начин не е справедливо играчите да се оплакват публично, защото ние сме тук по свое желание, за да играем тенис и печелим сериозни суми.

За щастие аз и Дария не сме сред 72-ата под пълна изолация и имаме шанс да тренираме по няколко часа на ден. Мога да кажа, че тя е във форма и карантината не се е отразила негативно. Може би тези в пълна изолация са в неравностойна позиция, но в крайна сметка това са заповеди на властите, не на организаторите", сподели той.