За съжаление на всички тенис фенове, Роджър Федерер вече повече от година е далеч от корта, като в този период претърпя две операции.

Все пак чакането скоро ще свърши, като Маестрото подготвя завръщане за започващия на 8 март турнир в Доха.

Неговият дългогодишен треньор по физическа тренировка Рене Паганини обаче побърза да предупреди феновете, да не подхождат с големи очаквания и изисквания към Роджър в първите му мачове.

Маестрото вече имаше едно велико завръщане на корта, когато през 2017-а по невероятен начин стигна до титлата от Australian Open, а след това продължи да играе на познатото ниво.

Рене Паганини, който работи с Федерер от 21 години разкри, че сега говорим за съвсем различна ситуация. 39-годишният швейцарец е загубил огромна част от мускулната си маса през този период, а завръщането му ще е много трудно.

Нещата със сигурнсот няма да са на познатото ниво, което феновете очакват, а Паганини не е докрай убеден, че Роджър изобщо ще успее да се доближи до най-добрите в момента.

"Никога не давам информация за медицинските проблеми. Това, което мога да кажа е, че когато проблемът съществува няколко години, то е ясно, че ще бъде сложно. Най-важно е прогресът да бъде бавен. За да няма повече връщания назад. Нямаше такива и след втората операция. Коляното бе много уязвимо след две операции, това забави процеса. Сега продължаваме да работим.

Това коляно му създаваше проблеми няколко години, но той ги контролираше с адаптирано планиране и специфични упражнения. Той и целият екип работим дълго време по въпроса. Роджър винаги гледа позитивно на нещата. Докато можеше да играе и тренира спокойно, това не беше голям проблем. Когато реши да се подложи на операция, пое цялата отговорност за решението.

Около началото на октомври започнахме на най-ниското ниво. Но още от началото опитахме да включим упражнения за координация. Трябваше да разберем какво е възможно. Как ще реагира тялото му на различни неща и повторения. Ще бъде ли свеж? Или пък уморен? И всичко това с всяко най-минимално движение от операцията до момента, в който да се надяваме, че ще може да играе тенис отново.

Той тренира нормално. Ако го видите, ще си кажете, че не е контузен и всичко е наред. Но да не забравяме, че трябва да завърши всички етапи на възстановяването. Това е много важно.

Роджър играе само тогава, когато знае, че може отново да играе добре. Трябва да видим как ще реагира тялото му. Важно е да го защитим. Трябва да си свършил много досега, ако искаш да се върнеш на корта. Не можем да го сравняваме с 2016. Ще бъде голяма победа, ако се върне на корта, играе и после каже: "Добре съм, очаквам с нетърпение следващия мач. Към момента е ясно само, че ще играе в Доха.

Все пак говорим за изключителен човек. Често се подценява търпението, което той има. Без търпение оттеглянето щеше да е дошло отдавна. Трябва да имаш невероятни лични качества, за да продължаваш да имаш страст в тренировките. Ментално също, а после и в мачовете.

Той също знае, че пътят ще бъде малко по-дълъг. Не мога да си представя, че не си задава въпроси за отказване. Но когато реши да се оперира, каза, че иска да знае, дали може да играе отново. Нормално е да не иска да мисли за края на кариерата си.

Когато видяхме, че операцията мина добре и той преодоля първото препятствие, което поставихме пред него, беше в еуфория. Има паралел между това да имаш страст към играта и страст към това да побеждаваш. Може да играеш страстно и без да побеждаваш, но въпросът е колко дълго ще запазиш тази страст. Той никога няма да рискува здравето си. За него е изключително важно да бъде здрав във втората фаза от живота си. Той притежава тази интелигентност, няма да прекали, ако няма смисъл. Не е сляп. Много е умен и гледа напред. Сега работи върху това да подсили коляното и тялото си", сподели Паганини.