Турнирът US Open продължава да е ябълка на раздора в тениса, а времето до неговия старт наближава неумолимо.

Патрик Муратоглу, треньор на Серина Уилямс, се изказа остро по отношение на надпреварата и нейната организация, както и по реакциите на някои топ играчи в мъжкия и женския тенис.

"Нищо не е измислено както трябва, нужни са действия сега - каза Муратоглу. - Ако има карантина например, как играчите ще участват след US Open в Мадрид и Рим? Турнирите са веднага след този в Ню Йорк. Защо никой не е мислил за това?

А ако те са в карантина за Рим и Мадрид, това ще означава, че ще седят в един апартамент две седмици, а след това трябва да излязат и да играят на "Ролан Гарос". Това е лудост."

US Open трябва да започне на 31 август, а финалът е на 13 септември. От 14-и започва Мастърс надпреварата на клей в Мадрид, веднага след нея е турнирът в Рим, а от 27 септември стартира Откритото първенство на Франция.

"Много въпроси нямат отговор - казва Муратоглу. - Особено тези с пътуването и карантинирането. Играчите от Европа имат страх да летят до Ню Йорк. А без тях това ще е Държавно първенство на САЩ, не е сериозно... Какво става с южноамериканците, могат ли да пътуват?"

Треньорът призна, че и голямата звезда при жените с 23 титли от Шлема, е в пълна неяснота за това как ще нареди програмата си след месец август. Но със сигурност ще играе на турнира в Щатите.

"Серина е в същото положение като останалите - каза Муратоглу. - Няма никакви категорични информации дали, след като играе на US Open, ще може да пътува за Европа. Не знае ще има ли карантина... А аз съм убеден, че тя определено иска да играе на турнирите в Европа."

Има опасност при мъжете надпреварата в Ню Йорк да мине без тримата големи - Роджър Федерер е контузен и отпада със сигурност, Рафаел Надал вече заяви участие в Мадрид и реално изключи US Open от програмата си, а Новак Джокович бе първият, който намекна, че не вижда как ще играе в Щатите при тези обстоятелства.

При жените дотук Симона Халеп, световната №2, отказа категорично да пътува.