Кошмарът на име Стафанос Циципас продължи да преследва Григор Димитров в сезона му на клей.

В мач от втория кръг на Мастърс турнира в Рим, Димитров загуби от световния №5 с 3:6, 7:5, 6:7(4).

За разлика от предишните си две срещи в последните две седмици, когато Григор безславно загуби от този опонент, днес българинът показа страхотни неща на корта, дори имаше и два мачбола в края на третия сет, които за съжаление не успя да използва. Потвърди се тенденцията, че се чувства страхотно на тази настилка, но за жалост късметът му изневери.

Така в три поредни турнира Григор Димитров отпадна именно от този противник. Това се случи в Барселона, Мадрид, както и днес във Вечния град.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ СТРАХОТНИЯ ДВУБОЙ >>>

В първите два случая обаче мачовете приключваха в два сета и за по-малко от 80 минути, докато днес шоуто се проточи 2 часа и 36 минута, за да бъде решено от финален тайбрек накрая.

А нищо не предвещаваше подобен развой до края на втория сет, когато Стефанос Циципас сервираше за мача, а вече счупилият една ракета в земята Григор Димитров изглеждаше съвсем изгубил надежди за обрат.

Тази счупена ракета явно подейства положително на българина, който сътвори обрат във втория сет, игра много добре в третия, на два пъти беше на точка от победата, но в крайна сметка се срина в този решителен тайбрек накрая. За жалост Циципас не остави никаква възможност на съперника си в двата мачбола.

Снимка: Getty images

ВИЖТЕ ВИДЕО СЪС СЧУПЕНАТА РАКЕТА >>>

Кошмарите за Григор започнаха още с началото на мача, когато само в рамките на 12 минути, Стефанос Циципас вече имаше аванс от 3:0 и един пробив на сметката си.

Основна роля за пробива имаше ужасяващият първи сервис на Григор, който не успя да влезе нито веднъж. Двойна грешка, а след това и форхенд в аут подариха два брейкбола на Циципас, който се възползва още от първия си шанс.

Последваха равностойни минути на корта, в които двамата взимаха безпроблемно подаванията си, но и сякаш Циципас не натискаше докрай, когато на сервис бе Димитров.

Гъркът по-скоро разчиташе да затвори сета със своите подавания, като в крайна сметка изпълни целта си и спечели частта с 6:3 за 32 минути.

В тези мигове основната разлика помежду им бе в сервиса, който Григор тотално бе изгубил, докато в играта на Циципас именно това бе основното оръжие.

Снимка: Getty images

Вторият сет започна равностойно, а двамата без особени трудности взеха своите подавания и достигнаха до резултат 3:3.

В седмия гейм обаче всичко за Григор се обърка, като той набързо изостана с 0:40 на свой сервис, а след това форхенд в аут подари доста лесен пробив за Циципас.

В следващия гейм Григор пропусна да направи рибрейк при достигнатата точка за пробив, което го изкара извън нерви, а жертва на гнева му се оказа неговата ракета.

Мигове от мача, в които Григор изглеждаше отчаян и в безизходица, а сякаш Циципас просто очакваше моментът, в който ще сервира за мача.

И този момент дойде при 5:4, когато обаче шокиращо всичко за гърка се обърка. Той среши три последователни бекхенда и подари три точки за пробив на българина, като Гришо се възползва още от първия шанс, за да се завърне с пълна сила в сета.

Пробивът бе затвърден, а минути, след като сервираше за мача, Циципас изведнъж се озова в ситуaция, в която сервира за оставане във втория сет.

И разколебаният световен №5 не се справи със задачата си. Той подари два брейкбола на Гришо, като още при първия шанс двойна грешка прати мача в трети сет.

Снимка: Getty images

Третата част вървеше равностойно, като двамата не поемаха особени рискове, но и също така не направиха кой знае колко фатални грешки.

Изключение бе третият гейм, в който Гришо сякаш на шега изостана с 0:40, но за разлика от другите подобни случаи в първия и втория сет, този път българинът обърна гейма от тази критична фаза и не допусна пробив.

Така сетът продължи до 5:4 без особена драма, а Циципас сервираше за оставане в мача.

И точно тогава световният №5 допусна серия от грешки, с която подари и първият мачбол на Димитров. В този миг Циципас рискува всичко и пробва сервис воле, но Гришо не успя да го размине и мачът продължи.

В 12-ия гейм Григор достигна до втория си мачбол, но Циципас отново успя да се измъкне, с което докара нещата до решителен тайбрек.

В него Стефанос Циципас поведе с 5:0 и изглеждаше, че всичко приключи, но Григор върна четири точки и надеждите за нов паметен обрат. За съжаление такъв нямаше и със 7:4 световняит №5 изстрада тази победа.

Снимка: Getty images