Стефанос Циципас е първият финалист на Australian Open при мъжете.

Това стана факт след победа над руснака Карен Хачанов със 7:6, 6:4, 6:7, 6:3 в рамките на 3 часа и 21 минути.

Така след три отпадания на полуфинал в последните четири издания, Циципас най-сетне достигна своя първи финал в Австралия.

За него това ще е втори финал в Шлема след "Ролан Гарос" през 2021-а, когато отстъпи с 2:3 сета във финала от Новак Дожкович, който най-вероятно ще е негов опонент и този път.

В този финал на гръцката звезда няма нищо изненадващо, защото именно той бе фаворит на букмейкърите от горната част на схемата, а след ранното отпадане на Рафаел Надал и Даниил Медведев, сякаш пътят на Стефанос към мача за титлата бе разчистен.

По пътя към финала той загуби сетове само днес и срещу Яник Синер, когато трябваше да обръща от 0:2, а ако вярваме на статистиката, то в последните два турнира от Шлема шампион става именно тенисистът, елиминирал Яник Синер по пътя си.

Снимка: Getty images

Днес първите колебания за Циципас до някаква степен бяха в първия сет, когато той поведе с 5:3 и сервираше за сета, но допусна пробив, който в крайна сметка докара нещата до тайбрек.

Там обаче Циципас бе безпощаден, защото набързо поведе с 5:1 и впоследствие спечели със 7:2.

Във втория сет Циципас доста рано пропиля три точки за пробив, които можеха да улеснят задачата му, но логичното все пак се случи в деветия гейм. Тогава гъркът проби за 5:4 и след това затвори сета с 6:4.

Третият сет също вървеше безпроблемно, защото Циципас поведе с ранен пробив, така и не даваше шанс на Хачанов да се добере до брейкбол и си заслужи шанса да сервира за мача при 5:4.

Именно тогава обаче дойде пропукването. Циципас трепна в решителния гейм и допусна пробив, който докара нещата в третия сет до тайбрек. А в него отново гъркът имаше предимство и достигна до два мачбола при 6:4.

Това обаче бе моментът на второто пропукване, защото след четири поредни точки на сметката си, Карен Хачанов напълно си заслужи победа с 8:6 в тайбрека и вкарването на мача в четвърти сет.

В него обаче Циципас не допусна нова издънка и с бързо 6:3 затвори мача, за да намери място на финал, където очаква един измежду Новак Джоквоич и Томи Пол.

Снимка: Getty images