Стефанос Циципас подгря за днешния финал срещу Рафаел Надал в Барселона с интересно изказване, изправен пред въпроси на репортери в Каталуня.

Мачът е особено интригуващ, след като Рафа е 11-кратен шампион в тази надпревара, а кортът, на който ще се играе финалът, носи неговото име - "Писта Рафаел Надал".

Циципас пък е тенисистът с най-добър баланс през 2021 г. с 26 победи и 5 загуби.

"Да се върна отново на финала в Барселона е страхотно постижение - каза гръцкият №5 в света. - Правя силен сезон и се надявам това да продължи така. Вече победих Рафа веднъж тази година (на Australian open - б.р.) и това само по себе си е голям успех. Надал е човек, когото безкрайно уважавам, той е пример за отношение, отдаденост и концентрация.

А, да - играем на клей... Как се спира Рафа на клей ли? Не знам, човече!

Той има 150 титли само от "Ролан Гарос", сигурно са над 1000 изобщо на червено! Ще дам всичко от себе си, защото искам пак да го спра. Но ми е ясно защо го наричат Крал на клея... Едно е да искаш, а друго - да го направиш."

Всъщност в Париж трофеите не са 150, разбира се, а "само" 13. Но гръцката звезда има право - да биеш на тази настилка испанеца е направо чудовищно постижение.

Циципас го направи на червено преди 2 години на Мастърса в Мадрид. Това бе първата му победа над Рафа в кариерата, а втората дойде тази година в Мелбърн. Двамата играха и финала в Барселона преди 3 години, първи за Стефанос изобщо в сериите ATP 500. Тогава Надал спечели поредната си титла от турнира.

Финалът е днес от 17 часа и ще се предава по MAX Sport 1.