Стефанос Циципас отправи критики към Асоциацията на професионалните играчи (ATP) след мача си с Кристиан Гарин на Мастърса в Маями.

Най-добрият гръцки играч спечели с 6:3, 4:6, 6:4, а след мача говори за представянето си в Индиън Уелс, където загуби с 1:2 сета от Джордан Томпсън в първи кръг.

Циципас разкри, че е играл с контузено рамо в надпреварата, тъй като се е почувствал принуден да участва, за да не загуби точки. Той не е доволен, че ATP принуждава играчите да играят на всяка цена с конкретно правило.

"Има правило в ATP, което сочи, че ако не играеш на Мастърс 1000 получаваш определени наказания, като например отнемане на точките от най-добрия ти Мастърс за миналата година. Това е тежко и затова нямаше как да се откажа от турнира и трябваше да играя.

Освен това те наказват и те глобяват, което също е разочароващо, като се има предвид, че вече си контузен. Няколко са причините, поради които реших да играя. Една от тях са феновете в Индиън Уелс, защото енергията там е великолепна, когато излезеш на корта.

ATP определено трябва да преосмисли правилата, да седне с играчи и да измисли нещо по-логично. Едва ли искат играчите да играят контузени, а и със сигурност ще се вдигне нивото на тези големи турнири", заяви ЦИципас пред Tennis Channel.