Стефанос Циципас подходи философски в пресконференцията след полуфиналния си мач на Australian Open. Във втора поредна година гръцкият талант загуби на тази фаза от Даниил Медведев.

В пореден мач Циципас получи предупреждение за инструкции от баща си, но обясни, че не чува нищо и че съдиите са го нарочили.

Освен това коментира стила на Медведев, като сподели мнение, че с толкова бягане руснакът няма как да има дълготрайна кариера.

"Много съм щастлив, че имах възможността да играя тук и да бъда подкрепян от гръцките и останалите фенове. Вярвам, че един ден тук ще се справя много по-добре и ще дам радост на австралийската публика и гърците. Загубата си е загуба. Опитах да се боря до последната точка. Той игра по-добре и няма да се фокусирам върху негативните неща. Имам дълъг сезон пред себе си и ще имам много възможности. Ще използвам днешния мач като урок.

Играх много по-добре от миналата година. Тогава бях изтощен от петсетовия мач с Надал. Така и не успях да се възстановя тогава. Сега бях в мача от първата точка. Чувствах се добре що се отнася до вярата и страстта. Бях близо. Можех да спечеля тайбрека в първия сет, но и това е урок.

Реакцията на Медведев беше забавна, но не обръщам внимание на такива неща. Играчите ги опитват, за да те изкарат от релси. Може да е тактика, но няма проблем. Той не е от най-зрелите хора на света.

Не получавам наставления от треньора си. Видяхте ме онзи ден как забравих какъв е резултатът. Аз не мога да чуя нищо от трибуните. Публиката е толкова шумна след всяка точка. Трябва да имаш невероятен слух, за да чуеш треньора. В мача с Беноа Пер треньорът ми беше на пет километра от мен и въпреки това ме предупредиха. За мен това беше най-забавния момент на целия Australian Open. От дълго време съдиите са ме набелязали. И в миналото получавах предупреждения. Те гледат моите хора, но никога тези на противника. Дълго време съм жертва на това. Реферите не разбират, че не мога да чуя нещо. Последното нещо, което искам, е да получавам съвети.

Говорил съм с баща си за това. Той е човек, който не спира да говори и не можеш да го спреш. Обсъждали сме го и съм прекарал безброй часове, за да го убедя да спре. Ще продължа да получавам продължения, въпреки че не го слушам. Коучингът трябва да бъде разрешен, защото треньорите и без това го правят.

Медведев е страхотен играч и бяга като маратонец. Не съм сигурен, че тази тактика ще го издържи дълго време. Това вреди много на тялото, но го уважавам. Той е един от най-големите бойци в тура и с Надал заслужават да са на финал"