Стефанос Циципас се извини публично на колегата си Андрей Рубльов заради изказване, което направи след мача им на ATP финалите през миналия месец.

Тогава двамата играха решителен двубой в груповата фаза и руснакът спечели с 6:3, 6:3, за да се класира за полуфиналите за сметка на своя съперник.

В пресконференцията след мача Циципас беше много разочарован и направи странно изказване, което смути тенис обществеността.

"Невероятно е, че той успя да се приспособи и да ме победи с малкото оръжия, които притежава", каза тогава гъркът за руснака, очевидно подценявайки стила му на игра.

Докато Рубльов беше разпитван на същата пресконференция, журналист разказа на руснака какво Циципас е казал за него. Андрей беше видимо разочарован от чутото и коментира по следния начин: "Не знам дали оръжията ми в тениса са малко, но ако ги разглеждаме удар по удар - бекхендът му е по-добър, но форхендът и сервисът не са. Очевидно е по-добър играч, защото е по-високо в ранглистата, но не мисля, че съм го победил с малко оръжия".

Изказването на Циципас е още по-странно, предвид факта, че съперничеството му с Рубльов е много равностойно. Гъркът води с 6:5 победи.

В скорошно интервю той беше запитан защо се е държал така след онзи мач и коментарът му отново до голяма степен беше смущаващ.

"Това, което казах на пресконференцията след мача с Рубльов беше нечестно спрямо него. Нека да кажем, че исках малко да го ядосам, защото наистина исках да спечели мача с Каспер Рууд на полуфиналите. Наистина желаех да спечели и затова налях гориво в огъня. Но разбирам, че беше грешка. Андрей е невероятен играч и има много вариативност при ударите си. Може да удря силно и е като Марат Сафин за своята генерация. Един от най-дисциплинираните играчи в тура е и супер професионалист. Освен това е забавен, приятелски настроен и обича самоиронията.

Дали съжалявам, че казах това след мача? Да. Бях разочарован, че не стигнах полуфиналите и исках да излея негативна енергия. Дори и да исках да постигна нещо с това изказване, не това беше начинът. Когато го видя на живо, ще му се извиня за казаното, още повече, че не го мислих", сподели Циципас.