Стефанос Циципас спечели най-голямата титла в кариерата си - финалния Мастърс след успех срещу Доминик Тийм с 6:7(6), 6:3, 7:6(4) за два часа и 37 минути игра.

И двамата гладиатори в Лондон заслужаваха да са шампиони и водеха чудесна битка до последно, но младият грък показа по-голяма психологическа устойчивост във финалния тайбрек.

Той стигна до титлата след впечатляващ обрат, но реално двамата бяха еднакво близо до успеха, тъй като играха съвършен тенис. Мачът беше перфектен завършек на тенис годината и е образен за това, което искат да гледат феновете.

Най-щастливи са гърците, за които това е най-големият спортен празник от 2004-а насам, когато станаха европейски футболни шампиони.

Циципас спечели с много малък брой непредизвикани грешки - 16 срещу цели 40 за неговия съперник. В същото време печелившите удари бяха еднакъв брой.

Но статистиката не показва достатъчно. Тийм се върна в играта в хода на третия сет, когато бе с пробив пасив и заслужи битка в тайбрек. Там също заличи голям пасив, но отново показа разколебаване и съперникът му се възползва.

Първият сет мина без пробиви, но и двамата имаха възможности - тези за Циципас бяха повече. В тайбрека обаче австриецът триумфира с 8:6 чрез късен мини пробив.

Втората част бе великолепна за шампиона, който поведе с 4:0 и нямаше как да изпусне аванса си. Набързо изравни сетовете и бе ясно, че ще видим друг Тийм в последния сет.

Австриецът допусна ранен пробив, но го върна. Сервираше първи и бе по-близо до победата чисто статистически, но Циципас показа здрави нерви и влезе в тайбрек. Там поведе с 4:1, допусна изравняване, но в крайна сметка триумфира с три поредни точки.

Така Циципас прибавя 1500 точки към своя актив, но по-важното е, че дава голяма заявка за титла в Големия шлем през 2020-а. Играта му в края на 2019-а беше великолепна и трофеят е напълно заслужен.

Снимка: AP/БТА