Цветана Пиронкова започна по перфектен начин участието си на тазгодишния "Ролан Гарос" - победа с 6:3, 6:3 над германката Андреа Петкович след час и 14 минути игра.

Българката постигна пета победа след завръщането си от двегодишна пауза заради майчинство и се наложи убедително над тенисистка, която на свой ред отсъстваше от официалните мачове за близо 12 месеца.

Пловдивчанката, която е една от едва двете чужденки с "уайлдкад" на турнира, трябваше да чака два часа за започване на мача й заради дъжда в Париж по обяд, но в крайна сметка се оказа много по-подготвена както във физическо, така и в техническо отношение от съперничката си.

Класирането й във втори кръг означава, че има реална възможност тя да се изправи отново срещу Серина Уилямс, която след минути ще започне мача от първи кръг срещу сънародничката си Кристи Ан. Така Пиронкова ще има възможност да вземе реванш за загубата си на US Open преди 19 дни и то на настилка, на която сервисът на Уилямс няма да играе толкова важна роля.

Сервисът определено игра важна роля в днешния мач, но в съвсем друго отношение. Цвети се чувстваше много по-добре на подаването на съперничката и я проби общо шест пъти. На свой ред допусна три пробива, но водеше в резултата в почти 100% от хода на мача.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вторият успешен мач за Пиронкова срещу Петкович в исторически план започна с бърза преднина от 3:0 в първия сет. След това германката взе два гейма, но с търпелива и прецизна игра българка бързо отново поведе с три гейма разлика. Този път запази преднината си и триумфира след 6:3.

Втората чат сякаш беше още по-лесно, макар че дойде със същия резултат. В началото беше оспорвано до 2:2, след което Цвети проби и до края на мача не остави съмнение в превъзходството си. Показа перфектен баланс в това кога трябва да натисне спусъка и кога да е търпелива. Слайсовете й отново свършиха работа по подобие на US Open, въпреки че на теория трябва да са по-безвредни на клея.

Петкович не си помогна с общо седем двойни грешки и значителна уязвимост на втория си сервис. Тя имаше своите хубави моменти, но те бяха твърде малко и твърде кратки. Напълно заслужен успех за Пиронкова.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos