Цветана Пиронкова хвърли бомбата на тазгодишния US Open, побеждавайки двукратната шампионка в Големия шлем Гарбине Мугуруса.

Пловдивчанката се разправи с десетата поставена след 7:5, 6:3 за час и 25 минути и се класира за третия кръг, където ще се изправи срещу хърватката Дона Векич. За първи път стига до тази фаза в Ню Йорк и то в какъв момент.

След тригодишно отсъствие заради майчинство българката игра сякаш изобщо не е спирала и сама призна, че не е имала никакви очаквания за този турнир. Тя обаче надигра шампионката от "Уимбълдън" и "Ролан Гарос", като трябва да се признае, че испанката не направи един от най-добрите си мачове.

Нашето момиче разстрои играта й с търпелив стил и много убедително сервиране, завоювайки 93% от точките на първото си подаване. Постигна страхотен обрат след 2:4 в първия сет, а във втория проби при 4:3 за крайното 6:3.

Първата част бе истински оспорваната, но с невероятен характер и доза късмет от помощта на мрежата Цветана я изкопчи. Това изнерви съперничката й, която не веднъж през годините се е сривала под напрежението. За щастие се случи отново.

Така Цвети, която играе със защитен ранкинг на турнира, направи втора поредна голяма изненада и от тук нататък може само да печели позитиви, няма какво да губи - нещо, което беше валидно и досега. Това е поредна нейна голяма поредна победа, но една от най-значимите, защото идва в период, в който към нея нямаше никакви очаквания.

Мачът на корт №17 започна с много агресивни ретури на испанката, които дадоха резултат и пробивът бе постигнат още в първия гейм. Последва подаване, в което Мугуруса си помогна с два аса, за да затвърди пробива.

Първият добър сервис гейм на Цвети дойде след това, когато тя вкара първия си ас и показа, че не е забравила как да отговаря на зададените въпроси. Виждаше се обаче проблем в движението на българката - фактор, при който категорично отстъпваше на съперничката си в началото на мача. Цвети успя да вземе оспорвания пети гейм и намали изоставането си на 2:3. Не успяваше обаче да затрудни подаването на съперничката.

Последва проява на характер от пловдивчанката, която заличи пасив от 0:40 и с пет поредни точки взе подаването си за 3:4. Тогава си пролича, че няма никакво притеснение срещу далеч по-класната на хартия Гарбине и първоначалното притеснение е в миналото. Мугуруса обаче взе петия си гейм с бомбени удари от основната линия. Беше й отговорено подобаващо за 4:5.

Американската мрежа и късметът се усмихнаха на Пиронкова на два пъти след 15:15 в следващия гейм. Нашето момиче получи две точки за пробив. Първата бе спасена, но при втората Мугуруса сгреши - 5:5.

В следващите минути десетата поставена се гипсира - нещо, което е характерно за нейните мачове. Цвети се възползва и взе лесно гейма си за 6:5, като поведе за първи път в мача. Последва фантастичен гейм, в който българката показа желязно търпение при 30:30 и стигна до сетбол, но за жалост ретурът й бе слаб и се стигна до равенство. След това мрежата за трети път помогна на Пиронкова и й донесе нов сетбол, който също бе спасен след най-дългото разиграване. При третата възможност прошка нямаше и Мугуруса от яд си строши ракетата - 7:5.

Втората част започна перфектно - бърз гейм на нула за Цвети на неин сервис. Гарбине отговори светкавично с гейм на 15, но продължи да бърка от ретур - 1:2 след нов нулев за нея гейм. За жалост последва много неприятна част - Цвети поведе с 40:0 и пропиля общо пет точки за пробив. Мугуруса изравни за 2:2.

Горчивият развой обаче не смути българката, която отново взе подаването си на нула за 3:2. Испанката този път отговори категорично и пробив още нямаше.

Последва нов силен гейм на Цвети, която отново поведе. В следващия гейм Мугуруса тотално "се скапа" и го даде на златен поднос на съперничката си, като завърши с двойна грешка. Цвети сервираше за мача и завърши по най-добрия начин - с нов убедителен гейм на нула и ас за 6:3!

"Беше много трудно да вляза в мача и да настроя играта си. Опитах се да се боря за всяка една точка и да остана в сета. Стараех се просто да вкарвам топката в корта и да я карам да играе. Много съм щастлива, че намерих пътя към победата.

Публиката бе едно от нещата, които най-много ми липсваше през тези три години. Тази атмосфера я няма никъде другаде. Беше рисковано US Open да е първият ми турнир, но мотивацията ме движеше напред през цялото това време.

Няма да крия, че не съм имала никакви очаквания за участието си тук. Но това е добре дошло и съм щастлива", каза Цвети след мача.