Ник Кирьос се класира за третия кръг на Australian Open след петсетова победа, която определи като “един от най-лудие мачове”, в които е играл.

Скандалният австралиец навакса изоставане от 1-2 сета срещу №32 в основнат схема Юго Умбер от Франция, като разбира се остана верен на себе си и не пропусна възможността да направи цирк, влизайки в не една или две разправии със сръбскат съдийка Мариана Вельович. В крайна сметка Кирьос триумфира след 5:7, 6:4, 3:6, 7:6 (2) и 6:4 за три часа и половина игра.

Кирьос счупи ракетата си от яд още в първия сет, а след това многократно влизаше в разпалена дискусия със съдийката на стола. Вельович го наказа с една точка заради неспортсменско поведение в четвъртия сет, а след като Ник прати топка в публиката и се разкрещя, отново си донесе санкция за неуместно поведение.

Реално обаче у дома и стените помагат, а в случая отдадените до краен предел австралийски фенове помогнаха на своето момче. На моменти поведението им бе доста отвъд допустимото за джентълменски спорт, а ако този тенис двубой не се бе играл в Мелбърн, вероятно нямаше да завърши така, а шумните запалянковци щяха да бъдат санкционирани или поне помолени да замълчат. 

Снимка: Getty Images

Французинът Юмбер сервираше за мача при 5:4 в своя полза в четвъртия сет, но не успя да затвори мача и при двете възможности, които имаше. Енергията от трибуните даде крила на Кирьос - както на корта, така и за пореден скандал, този път свързан с устройството, засичащо топката на мрежата. Австралиецът спечели тайбрека в четвъртия сет, при това убедително, а след това не даде никакъв шанс на съперника си в решаващия пети сет и продължи напред, осигурявайки си мач с Доминик Тийм (№3 в основната схема).

“Публиката беше страхотна. Това бе един от най-лудите мачове, в които съм играл. Не исках да загубя, особено заради подкрепата, която получих. Той е един от най-прогресиращите играчи, страхотен е, а пък аз не съм играл доста време. Но пък имам повече опит на това ниво и затова исках да го накарам да играе повече и повече”, каза щастливият победител след мача, който се завърна на корта след почти година прекъсване.

Снимка: Getty Images

Полуфиналистът от миналогодишния Australian Open Александър Зверев не допусна нито един пробив и спечели със 7:5, 6:4 и 6:3 за малко повече от два часа срещу Максим Креси (САЩ), който стигна дотук след участие в квалификациите. Германецът, който е шесит поставен в основната схема, ще играе с Адриан Манарино (№32) в третия кръг.

Други резултати при мъжете:

Иржи Весели - Пабло Кареньо-Буста 3:6, 6:7 (3), 6:2, 4:6

Райли Опелка - Тейлър Фриц 6:4, 6:7 (6), 7:6 (4), 6:7 (5), 2:6

Адриан Манарино - Миомир Кецманович 6:1, 6:2, 6:4

Александър Бублик - Душан Лайович 4:6, 6:7 (4), 6:4, 3:6