Участниците на Откритото първенство на Австралия ще могат да играят дори и да са болни от COVID-19. Това стана ясно от изказване на директора на турнира Крейг Тили, който заяви, че никой няма да бъде задължен да се тества и че мерките няма да имат нищо общо с тези при предишните две издания на Australian Open. Миналата година ситуацията в Австралия изискваше всички участници да бъдат ваксинирани. Това се превърна и в причината за големия скандал с депортирането на Новак Джокович, който тази година вече няма да има никакви спънки да играе в Мелбърн.

Сръбската звезда вече спечели един от подгряващите турнири преди същинската надпревара да започне - този в Аделаида.

"Просто следваме всичко, което се случва в обществото ни в момента. Разбира се, ако някой се разболее, би било добре да стои далеч от другите. Обстановката е далеч по-нормална и бих направил съпоставка с крикета, където вече има подобни случаи", заяви Тили.

Директорът има предвид участието на австралийския национал Мат Реншоу, който игра с коронавирус срещу Южна Африка в Сидни.

Откритото първенство на Австралия започва на 16 януари и ще продължи до 29 януари. Джокович, който се завръща след принудителното си отсъствие преди година, ще преследва десета титла в Мелбърн.