Американката Гайл Фолкънбърг накара всички нас да преосмислим дребните оплаквания от болки тук и там, като излезе на корта в професионален тенис мач на 74 години.

Удивителната история се случи в Нейпълс, Флорида, където се провежда турнирът от ITF сериите, а Гайл се появи на корта с ракета и високо вдигнати бели чорапи, за да играе срещу Тифани Фике. Съперничката бе доста сконфузена - тя е на 20 години, като в момента се опитва да се изкачи в ранглистата над 796-о място, което заема сега.

Разбира се, нямаше особена интрига - 6:0, 6:0 за французойката. Горе-долу по същото време на корт 8 (мачът на Гайл бе на седми корт) нашата Диа Евтимова загуби от американката Риан Нюборн с 4:6, 0:6.

Фолкънбърг е абсолютен феномен, тя стартира кариерата си в тениса на 38 години - тогава мнозина вече са към отказване или са приключили. Дебютира през 1986-а в ITF тура, но стига и до мачове в WTA.

Върхът в кариерата е в първите месеци на 1988 г., когато играе квалификации на Australian open и дори минава една съперничка там! Побеждава австралийката Алисън Деврийс, за да падне от 261-вата в ранглистата Линдзи Барет с 6:7, 1:6.

Разказва с гордост как е била в една съблекалня с мегазвездите Щефи Граф, Навратилова и Крис Евърт, макар и само за тренировките тогава в Мелбърн.

Има и участие на турнир от сериите 1000 в Липтън, но отново губи в квалификациите.

През 1999 г. се отказва на 51 години - логично, но нещо постоянно я подтиква да доказва, че може пак да играе. И се връща на корта за отделни турнири в Щатите от ITF сериите след 2011-а.

Горе-долу играе по 1-2 мача на година, а през 2016-а печели победа! Печели срещу Розлин Смол в квалификациите в Пелъм, Алабама, за да падне после от Тейлър Таунзънд, която днес е членка на топ 100 в WTA ранглистата и има титли.

За последно Гайл се появи на корта преди 4 години, но сега отново реши да се пробва, вече на 74.