Оргнизаторите на "Уимбълдън" си навлякоха гнева на доста фенове с решението си да допуснат тенисисти от Русия и Беларус до участие, а по ирония на съдбата, именно руска победа даде старт на турнира.

Донесе я Андрей Рубльов, който без никакви проблеми се справи със световния№64 Макс Пърсел от Австралия, побеждавайки го с 6:3, 7:5, 6:4.

Това отне на световния №7 едва 95 минути, с което мачът му с Пърсел се превърна в първия завършил от мъжката схема и вторият завръшил в тазгодишния "Уимбълдън".

Първият сет бе решен с един пробив в полза на Рубльов, но нещата не бяха толкова лесни за руснака във втората част, в която Пърсел поведе с 5:3 и сервираше за сета.

В този момент обаче руснакът показа класата си и с четири поредни гейма, два от които пробиви, успя да спечели частта със 7:5.

Последната точка в сета предивзика доста скандали, защото Пърсел искаше да обжалва решението на съдията, мислейки, че сервисът на Рубльов е в аут, но подобно действие така и не му бе позволено.

В третия сет Рубльов избегна нови усложнения, като с ранен пробив успя да поведе в резултата, а след това затвори частта с 6:4, за да продължи към втория кръг.