Виктория Томова се класира за втория кръг на "Уимбълдън".

Първата ни ракета при дамите победи със 7:5, 3:6, 7:5 австралийката Дария Савил в драматичен мач, продължил 2 часа и 41 минути.

Така Томова за втори път в своята кариера ще е във втория кръг на турнира от Шлема, като и предишния път бе именно на "Уимбълдън", където тя отпадна от Серина Уилямс.

Сега световната №112 отново ще има тежко препятствие, като в следващия си мач тя ще играе срещу петата в света Мария Сакари от Гърция.

Но за Томова дншеният двубой бе голям успех, като срещу далеч по-опитна тенисистка и бивша №20 в света, тя показа силен тенис, а и доста характер, за да изкове тази поведа.

Нейната съперничка Дария Савил, която до 2015-а се състезаваше за Русия под името Дария Гаврилова, играеше доста агресивно и разчиташе на доста мощен сервис, но все пак в критичните мигове Вики Томова съумяваше да спечели своите точки.

Снимка: Getty images

Двубоят започна по перфектен начин за българката, която още в първия гейм успя да осъществи пробив. Подпомогна я двойна грешка на нейната съперничка, с който Томова достигна до брейкбол, реализиран с отличен бекхенд по правата.

Последваха геймове без пробиви, но в тях Дария Савил бе доста по-агресивната тенисистка, като тя на три пъти имаше шанс да върне пробива, но за щастие в тези мигове Вики Томова бе безгрешна.

При 5:3 Вики Томова достигна до първите си два сетбола на сервис на опонетката. Българката водеше с 40:15, но пропиля и двата си шанса да сложи точка на спора.

Все пак гейм по-късно тя сервираше за сета при 5:4, но за съжаление допусна пробив. Томова имаше нови два сетбола, но ги пропусна, а особено наивен бе вторият пропуснат шанс.

Тя сама спря да играе, претендирайки, че ударът на нейната опонентка е в аут. Ястребовото око обаче показа, че топката е добра, Вики загуби точката, а след това допусна обрат и загуби гейма.

За щастие тя не се смути от този развой. Българката направи светкавичен рибрейк, поведе с 6;5, а след това на своя сервис затвори сета.

Томова поведе с 40:0, а вече при петия сетбол тя не допусна грешка и най-сетне свърши своята работа.

Вторият сет отново стартира по перфектен начин за първата ни ракета, която още в третия гейм успя да осъществи пробив и да поведе с 2:1.

За съжаление последва светкавичен рибрейк в най-дългия гейм за двубоя. Той премина през 6 равенства 40:40, а Дария Савил достигна до пет брейкбола, като реализира петия си шанс.

От този момент именно австралийката бе доста по-добрата тенисистка на корта, като играеше далеч по-уверено и агресивно. Савил печелеше убедително подаванията си, докато при всеки сервис гейм на Томова, непременно се стигаше до точки за пробив.

И сякаш логичното се случи в осмия гейм, когато Савил осъществи решиетлен пробив, поведе с 5:3, а след това на свой сервис с гейм на нула прати мача в трети сет.

Снимка: Getty images

Третият сет отново започна с ранен пробив за Вики Томова, по подобие и на предишните две части от мача.

Този път българката се спаси от мигновен рибрейк и отрази две точки за пробив, а при 5:3 трябваше да сервира за мача.

В тези мигове Дария Савил накуцваше, дори се възползва и от медицинска помощ, но австралийката намери сили да осъществи пробив, а впоследствие изравни геймовете до 5:5.

Вики взе своето подаване, поведе с 6:5, за да осъществи може би най-важния си пробив в кариерата до този момент. Тя поведе с 40:15, пропусна първия си мачбол, но при втория прошка нямаше - 7:5 и мач в полза на българката.