През миналата година единственият турнир от Големия шлем в тениса, който не се проведе заради пандемията, бе "Уимбълдън".

Сега организатори, фенове и играчи искат да се насладят на мачовете на митичния "Ол Инглънд клъб", но за целта надпреварата ще се проведе при строги противоепидемични мерки, които да гарантират безопасността на всички.

Стартът на турнира е на 28 юни, а за евентуални нарушения намерките са предвидени огромни клуби, съобщава "Таймс".

Ако някой от играчите напусне т.нар. "балон" на лондонската надпревара, той ще бъде дисквалифициран и освен това глобен с 20 хиляди долара.

За разлика от други турнири, на които играчите биват настанявани в къщи в близост до кортовете, на "Уимбълдън" те всички ще са в лондонски хотел. Ще бъдат карани до тенис клуба от частен транспорт, за да се избегнат всякакви рискове.

Трибуните няма да са пълни, но добрата новина е, че е разрешена публика от 30% от капацитета на корта. Възможно е британското правителство да увеличи този праг в зависимост от ситуацията в страната тогава.

Билетите ще бъдат продавани само онлайн, а традицията на дългите опашки пред касите няма да се спази през тази година. Още не е ясно дали зрителите ще трябва задължително да са ваксинирани или ще влизат само с негативен PCR тест.

Всички тези рестрикции водят и до намаляване на бюджета на турнира - нещо, което е валидно и за другите надпревари в Шлема, както и Мастърсите.