Въпрос на часове е организаторите на турнира "Уимбълдън" да обяват неизбежното - най-класическата тенис надпревара да бъде отложена. Вероятно британското бижу в спорта ще бъде наместено някъде в края на лятото, вероятно през август.

Проблем е, че след това идват месеци, които на Острова са свързани с очаквания за сериозни и редовни дъждове, което би нарушило ритъма на турнира. Не че не се случва и през юни...

По програма, "Уимбълдън 2020" трябва да е от 29 юни, но ситуацията във Великобритания в момента изглежда такава, че е трудно да се види как турнирът може да е тогава с публика.

Вариант при празни трибуни съществуваше и донякъде изглеждаше възможен, но не е приемлив от организаторите.

"Няма да има "Уимбълдън" без публика", категоричен е и шефът на немския тенис Дирк Хордорф който в интервю пред Евроспорт разкри, че е разговарял със силните хора на тенис турнира в Лондон.

Вероятно днес или утре те ще имат среща с правителството, за да получат някаква поне приблизителна прогноза дали датите след 29 юни са възможни за турнир със зрители. Ако - и това е почти сигурно - получат отрицателен отговор, "Уимбълдън" ще бъде отложен за втората половина на август.

Очаква се в сряда най-късно решението да бъде обявено.

Отлагане или отменяне на този турнир не е имало от 1945 г. - последната от Втората световна война.

На практика надпреварата на кортовете в Южен Лондон е нещо като "разделителна линия" в календара на британеца. Годината се дели на преди и след "Уимбълдън", като "след" е време за лятната ваканция, почивката и най-свободната част от годината. А и най-слънчевата.