Украинският тенисист Серхий Стаховски направи шокиращи разкрития по време на телевизионно интервю в родината си.

34-годишният играч призна, че през 2009-а са му били предложени 100 000 долара, за да загуби мач от първия кръг на Откритото първенство на Австралия.

Тогава жребият изправя намиращия се на 83-о място в ранглистата Стаховски срещу французина Арно Клеман, финалист в Австралия от 2001-а.

Украинецът отказва предложената му шестцифрена сума, но все пак губи мача. Двамата изиграват петсетова драма (3:6, 6:2, 6:4, 2:6, 1:6), в която Стаховски повежда с 2:1 сета, но в крайна сметка отпада.

"Докато си тръгвах от корта, в главата ми имаше само една мисъл. Оглеждах се за хората, които ми предложиха парите, искат да им разбия главата с ракетата си".

Стаховски е докладвал за случката на "Tennis Integrity Unit" - органът, който се занимава с измами в света на тениса.

Украинецът обаче не е разкрил самоличността на тези, опитали да го подкупят. Причината е от страх за семейството му.

"Попитах ги дали ще защитят семейството ми, само това ме интересуваше. Отговориха ми, че няма как да стане. Заради това не разкрих нито една самоличност. Над човека, предложил ми 100 000, има много опасни хора, а семейството ми живее в Украйна, опасявах се за сигурността им", разказа тенисиста, който в момента е №169 в света.

В последните месеци TIU непрестанно излиза с нови данни за измами в тениса и манипулации на резултати в нискоразрядните турнири.

Подобни разкрития за мачове от най-високо ниво обаче нямаше, заради което казаното от Стаховски предизвика огромен отзвук в света на тениса.