Григор Димитров отказа местния герой Джон Милмън с 6:3, 6:4 и влезе в четвъртфинала на турнира в Бризбън, Австралия. Българинът изигра силно първия си мач за календарната 2019 г., който бе и втори за него в надпреварата.

Уверен на свое подаване, Димитров не допусна точка за пробив или дори повече от 2 т. на съперника в един гейм, когато сервираше в първия сет. Процентът на първото подаване отново не бе много висок, но прецизното второ и мощните уинъри всеки път, когато се влезеше в разиграване, бяха козовете на Гришо.

При 3:2 той проби за първи път в мача, за да затвърди за 5:2, а после да затвори сета при 6:3.

Втората част започна с гейм за австралиеца на негово подаване, последван от четири поредни за българина - включително два пробива. При 4:1 публиката в Бризбън нямаше надежди, а Милмън - този изключителен боец и любимец на австралийците, изглеждаше извън играта.

Но 38-ият в света е човек, който не се предава. Показа го и на US Open преди няколко месеца, когато в пет сета удари Роджър Федерер. И сега беше време за битка в стил "Милмън".

Помогна и видимо намаленият интензитет в играта на Григор. Австралиецът се вдигна - три последователни гейма, сред тях връщане и на двата пробива!

4:4 и съвсем нова ситуация на корта, в която феновете вече бушуваха зад своя герой, който усещаше обрат.

При 40-15 и две топки за 5:4 в полза на подаващия Милмън, Димитров бе в тежко положение. И тук заигра отново като в минутите преди този спад.

Два удивителни уинъра по правата - един от бекхенд, един от форхенд, и то под напрежението от грешка, която може да прати гейма при съперника, донесоха обрата. Григор проби от 15-40, за да си даде шанс да сервира за мача при 5:4.

Безпроблемно изпълни последната задача, а след час и 28 минути, мисията бе завършена - 6:3, 6:4.

"Опитах да не повтарям грешките от миналата година тук срещу Джон - каза на корта след успеха първата ни ракета. - Усещах, че играя добре. Получаваше се всичко, освен може би процентът на първия сервис (57 за мача - б.р.). Взимах верните решения, доволен съм от представянето си".

На моменти Григор показа нови неща и стил, като очевидно "натиска" по-смело и тежко ударите си за директни уинъри. Бекхендът отново се е завърнал в пълния си блясък, след като през 2018-а безуспешно го търсихме някъде из сака на Димитров край корта.

На четвъртфинал съперник ще е победителят от мача между американеца Денис Кудла и Кей Нишикори (Япония), който започна след този на българина и Милмън.