Новата шампионка на US Open Ема Радукану може да няма британско потекло, но тя вече е спрягана за следваща носителка на рицарско звание.

Отличието е много престижно и се дава на фигури, които са прославили Великобритания, но е изключителна рядкост да се връчи на толкова млада личност.

Радукану се състезава за Великобритания, въпреки че е дъщеря на румънец и китайка и голяма част от живота им преминава в Торонто. Местят се на Острова, когато Ема е на 2 години.

18-годишната Радукану победи друга млада сензация на US Open в лицето на Лейла Фернандес и стана първата британска шампионка в Големия шлем от 44 години. За последно Вирджиния Уейд спечели "Уимбълдън" през 1977 година.

Триумфът й доведе до поздравления лично от Кралица Елизабет, както и премиерът Борис Джонсън.

Победата й донесе 2,5 милиона евро, което е осем пъти повече от това, което бе заработила до момента в кариерата си. Тя се изкачва в световната ранглиста от 150-о до 23-о място.

Медиите в Англия, които дълго чакаха успех в женския тенис, вече прогнозират, че Радукану ще стане една от най-младите личности, получила рицарско звание.