Организаторите на Мастърс турнира в Маями поискаха от властите в САЩ специално изключение за допускането на Новак Джокович на турнира.

Сърбинът няма право да влезе на територията на САЩ заради липсата на ваксина срещу коронавируса, а до 11 май това продължава да е задължително изискване на местните власти.

Надпреварата стартира на 19 март, а заради краткия срок до падането на мерките, организаторите на турнира са решили да помолят за изключение.

Шансовете за компромис са твърде малки според медиите отвъд океана, а турнирният директор Джеймс Блейк аргументира решението.

"Искането ни е базирано на това, че участието му в турнира не носи никаква опасност. Няма как да преместим надпреварата на 11 май, а той е най-големият ни шампион.

Посочили сме, че идването на Джокович ще е положитлено от икономическа гледна точка. Не само за самия турнир, а за града Маями, за феновете на тениса.

Поискахме специално изключение, но вече нищо не е в нашите ръце. Джокович е в списъка ни, получил е нашата покана, но всички страни ще изчакаме решението на властите".

Блейк загатна, че и от Индиън Уелс са поискали изключение за Джокович, но предвид факта, че турнирът започва в понеделник, то едва ли има положителен развой по този случай.