Известното сръбско издание b92.net помести обширен материал със заглавие "Случаят 'Димитров': Кой, какво и кога?".

Колегите от западната ни съседка изразяват различно мнение, в което разсъждават около поведението на Димитров в дните преди той да даде положителна проба за Covid-19.

До голяма степен те хвърлят вина върху хасковлията, като се разкрива, че той е отказал на два пъти да се тества, въпреки че пристигна в Сърбия от САЩ. Според тях Григор се е държал безотговорно и не е признал за симптомите си навреме.

Публикуваме пълен превод на материала oт b92.net:

"Критиките идват в големи количества след неделя вечерта, когато се появи информацията за поява на коронавирус сред участващите на турнира. Повечето нападки  са към Новак Джокович и неговия отбор за организацията на "Adria Tour" в Белград и Задар.

Турнирът бе идилия до неделя, когато Григор Димитров обяви, че е дал положителна проба. След тази новина финалът в Задар между Джокович и Андрей Рубльов бе отменен, а турнирът, който се гледаше от огромен брой хора, беше прекратен. Въпреки че трябваше да се играе още в Баня Лука и Сараево.

Един положителен тест за Covid-19 хвърли сянка върху цялата надпревара и виновникът бе само един, поне в очите на света - Новак Джокович.

Лесно е да се критикува Джокович и организаторите, но малко хора коментират поведението на Григор Димитров. Дори преди старта на турнира можеше да се предположи, че дори мерките в Сърбия и Хърватия да бъдат спазвани, нещата нямаше да се развият добре с това поведение на играчите.

В Белград звездите излизаха по ресторанти и клубове без да се спазва социална дистанция. Беше предвиден и ден за среща на тенисистите с децата. Страхотна атмосфера, която бе пренесена в Задар до вечерта на 21 юни.

Но да се върнем на Димитров.

Преди да дойде в Белград, той беше "най-опасният случай", защото идва от САЩ. При влизане в страната той не е бил тестван. В Белград след първия му мач се забеляза нещо странно, тъй като не се яви на пресконференция, въпреки че планираше да го направи.

В столицата на Сърбия той не показа симптоми и след края на турнира пътува за България, където стоя за кратко преди да замине за Хърватия. Така за по-малко от месец Григор бе посетил четири държави. Почти невъзможно е да се каже къде се е заразил с covid-19.

Нашето издание научи от източници близки до "Adria Tour", че основният проблем е, че Димитров се е почуствал зле още след пристигането си в Хърватия и е имал симптоми на изтощение и отпадналост.

Същите източници потвърждават, че българинът два пъти е отказал да бъде тестван, въпреки че е имал симптоми. В същото време Горан Иванишевич, който се почувства зле в четвъртък, се тества и бе отрицателен.

Григор продължи да отказва медийни изяви и да се държи дистанцирано, като твърдеше, че чувства болка в лакътя. Публиката за първи път разбра, че нещо не е наред в събота, когато Димитров загуби аматьорски от Чорич с 1:4, 1:4.

След мача Григор даде знаци, че не е наред по начина на поздравяване с юмрук с Чорич, който бе различен спрямо предишните мачове. След това отказа втория си мач без да даде конкретна причина.

Българинът дори искаше да играе с Джокович на следващия ден, но не се случи. В неделя Димитров още беше в Задар и искаше да играе срещу Новак, но в цялата ситуация се намеси мениджърът му, който с частен самолет пътува с Димитров от Хасково до Монте Карло.

Ситуацията придоби още един "завой" преди финала, когато Димитров обяви в Инстаграм положителния тест половин час преди началото на финалния мач.

Източник, близък до отбора на Новак, обяви че такъв ход от българина е "заповядан" именно преди финала. Последвалите събития потвърдиха, че нещо не е наред.

Много хора дори изразиха съмнения за положителния тест на Димитров, тъй като единственото потвърждение бе неговият пост в Инстаграм. Новото потвърждение идва от правителството в Монте Карло, което обявява, че има един нов случай на коронавирус, като това би трябвало да е Григор.

Този случай е единствен в последните три седмици. Интересното е, че се появи още един нов ден по-късно.

Много неща остават неизяснени в тази история. Има теории за "американски лобизъм", скрити мотиви и игри зад кулисите...

Едно е напълно сигурно в ситуацията - тя остава голям негативен отпечатък върху Джокович, чиито планове за бъдещето може да бъдат развалени. Въпросът, на който няма отговор е: Кой трябва да поеме най-голямата вина в тази ситуация?

Димитров, който според неназовани източници, действаше безотговорно по време на турнира или организаторите, които видяха, че нещо не е наред с българина и не действаха навреме?"