Първият за годината турнир за любители от сериите Masters 1000 на Интерактив тенис ще започне на 12 юни, на кортовете на БНТЦ. Това е един от най-големите турнири на любителската тенис общност. Традиционно на него играят най-добрите любители тенисисти от София и близките градове.

Квалификациите ще продължат до 22 юни. Основната схема започва на 23 юни и включва 32 играчи - 16 тенисисти, които влизат в нея като поставени по рейтинг и точки и 16, преодолели квалификациите. Ще знаем името на новия шампион на 2 юли, когато на централният корт в Борисовата градина ще се играе големият финал.

Sofia Masters 1000 е отворен за всички желаещи, без значение от пол, възраст и ниво на игра. В миналогодишното издание на турнира взеха участие 110 тенисисти любители от цялата страна, а победител тогава стана Светослав Стоичков. На финала той победи Боян Петков.

Sofia Masters 1000 се радва на голям интерес в любителските среди, тъй като турнирът е с уникален за аматьорския ни тенис формат - 2 от 3 сета. Участниците могат да се докоснат и почувстват атмосферата на професионалния тенис. Мачовете в 2 от 3 сета са предизвикателство за физиката и психиката на тенисиста. Всички срещи се играят с нови топки, а четвъртфиналите, полуфиналите и финалът ще се проведат на централния корт на Националния тенис център със съдия на стол. Подобна организация предоставя атмосфера, много близка до професионалното ниво, до което всеки играещ фен на любимата игра би искал да се докосне.

Победителят ще получи 1000 точки, а финалистът - 600, за годишната ранглиста на Интерактив тенис. Това означава, че титлата в Sofia Masters 1000 не само може да доведе до разместване в годишното класиране на лигата, но и да гарантира място за така желания финален Мастърс, който ще се проведе през декември с участието на осемте най-добри играчи през 2023 година. Общата стойност на наградния фонд е 1500 лева и ще бъде разпределен сред участници под формата на награди. Организаторите предвиждат финалистите да получат наградни ваучери за спортни стоки - като този за шампионът е на стойност 500 лева, а за финалиста - 200. Всеки участник ще си тръгне с брандирана тениска на Интерактив Тенис за участието си в турнира.

Записването е отворено до 9 юни като желаещите могат да се регистрират на сайта на Интерактив Тенис - ТУК