Женската професионална тенис асоциация WTA е категорична в позицията си, че няма да санкционира състезателките от Русия и Беларус. Директорът на организацията Стийв Саймън е на мнение, че политиката не трябва да се отразява върху спорта.

Въпреки неговото изказване, тенисистките от Русия и Беларус се състезават без своите национални символи и флагове, което е продиктувано от войната в Украйна. А това също е спортно решение продиктувано от политиката.

Саймън обаче е категоричен, че WTA няма да прибегне до изключването на състезателки от въпросните две страни. Именно за подобно нещо призоваваше МОК, а много спортни федерации, включително футболните ФИФА и УЕФА, се съобразиха и изхвърлиха всеки руски тим от своите надпревари.

"Никога не знаеш какво ще се случи, но трябва да се случи нещо много значително, за да прибегнем до изключване на тенисистики.

Може би тогава ще променим нашата позиция, която ще бъде подчинена на глобална стратегия за справяне с проблема.

В противен случай не виждам причина да третираме дадени атлети по определен начин заради политиката на техните държави", сподели той.

Въпреки думите му обаче, WTA спря всички свои турнири на руска земя.

Именно Стийв Саймън бе сред най-активните хора около сагата с изчезналата Пън Шуей.

Макар тогава все още да не бе напълна ясна съдбата на Шуей, президентът на WTA призоваваше за тежки тенис санкциите над Китай, включитлено спиране на всеки турнир в страната.

Очевидно и Саймън не е толкова принципен в разграничаването на спорта от политиката, но все пак на този етап позицията да не наказва тенисисти за действията на техните правителства изглежда разумна.

Съществува опасност обаче определени правителства да решат д не допускат руски и беларуски тенисисти, което би псотавило WTA с вързани ръце, както бе ATP при ваксинационните забрани на Новак Джокович.