Роджър Федерер напусна победен корта в Мелбърн, където е спечелил толкова много победи и сърца през годините. Новак Джокович изхвърли маестрото от Australian open на полуфинал със 7:6, 6:4, 6:3 и отложи отново бленуваната 21-ва титла от Големия шлем за швейцареца.

Роджър игра в мача с контузия, която ясно се видя преди два дни, когато спечели с някакво провидение свише мача си срещу Тенис Сандгрен. На 38 години, травмите все повече съпътстват Федерер, който опитва да продължава да се бори с двамата неуморими преследвачи на рекорди и трофеи - Джокович и Рафаел Надал.

Въпросът на деня след мача бе - "Роджър, за последен път ли те гледаме в Мелбърн?". Задаваха си го хиляди по трибуните, имаше и транспаранти, приканващи Федерер догодина пак да е там.

Той се радва на невероятна подкрепа на този турнир, местните го приемат като един от тях. Въпросът дойде и директно, зададен от репортер на пресконференцията след големия двубой.

"Нямам идея - изстреля отговора Маестрото. - Миналата година пак ме питахте... И пак казах същото. Никога не знаеш, особено на моята възраст. Чувствам се чудесно, като изключим травмата в последните дни. Тренирах много добре преди сезона, минах през цялата програма и съм в добро състояние. Но трябва да мине годината, да видим как са нещата у дома със семейството ми, да усетя как съм физически. Естествено, надявам се това да е бил последният ми мач тук."

В студиото на Евроспорт, Матс Виландер имаше своето мнение:

"Учуден съм, че Роджър не се е отказал да играе днес в състоянието, в което е бил. Той е контузен и доста играчи, дори по-млади от него, не биха дори дошли до корта днес. Просто щяха да се откажат, защото нямат шанс срещу Джокович в такова състояние. Федерер обаче игра и опита. Сигурно си е казвал - виж какво, да опитаме, може пак да стане чудо като със Сандгрен. И тогава има още 3 дни до финала..."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Роджър никога не се е отказвал по време на двубой, той игра с травма доста пъти в кариерата си.

Неговата философия по темата е, че "може да завали дъжд и да спрат мача, съперникът може да се почувства зле, да се подхлъзне, а аз може пък изведнъж да се почувствам по-добре... но не може да се откажеш сам".

Джокович също похвали смелостта на легендарния си противник:

"Респект за Роджър, той очевидно е с болки, но игра. Радвам се, че го направи. Щеше да е срамота да не се изиграе полуфиналът, и то пред тези пълни трибуни."

Федерер се появи за първи път в Мелбърн преди 21 години, като отпадна в квалификациите. После стигна до 6 титли, загуби един финал и 8 полуфинала. Има 102 победи на Australian open и е абсолютният любимец на феновете.

Без съмнение въпросът, който чу днес, ще му бъде задаван и в Париж, и в Лондон, и в Ню йорк, когато отиде да играе там в другите три турнира от Големия шлем тази година.

Отговорът сигурно ще е подобен, като вероятно едва на US Open може да имаме някаква яснота за това какви са плановете на Федерер отвъд този сезон.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos