Стан Вавринка се оттегли с контузия от турнира в Базел и така освободи пътя на Роджър Федерер към полуфинала.

Двамата швейцарци трябваше да изиграят мача на седмицата в четвъртфиналите късно вечерта в четвъртък.

Но дерби на местни любимци няма да има. Вместо това има скандал, след като Големия Стан изригна срещу медиите в родината.

"Два пъти тази седмица чух от вас, от швейцарски журналисти, въпрос за това кога ше се върна на най-високо ниво - ядоса се Вавринка. - Явно тук има усещане, че аз правя слаба година или нещо такова. Аз съм номер 15 в ранглистата, като още имам шансове да се класирам за Финалите. Какво за вас е "високо ниво"?

Погледнете последните години, кой освен мен спечели турнир от Големия шлем, извън играчите от голямата четворка? Аз имам три. Това ниско ниво ли е?

Върнах се след много сериозна контузия, отново съм близо до топ 10 и имам силни изяви на някои от големите турнири. Кариерата ми винаги е била на периоди, така че не мога всяка седмица да съм на свръхниво.

Дали искам пак да съм в топ 10? Разбира се! Дали искам пак да взема титла в Шлема? Естествено! Но трябва и да сме реалисти."

Федерер, който преследва десета титла в родния си град Базел, ще срещне на полуфинала победителя от Стефанос Циципас - Филип Крайнович.