Дългогодишният треньор на Новак Джокович, който бе с него повече от 15 години - Мариан Вайда, разкри откъде е дошъл разривът в техните отношения.

Двамата се разделиха, а по думите на Вайда всичко е започнало на Олимпиадата в Токио, защото словашкият треньор е бил против това Новак да участва.

Сърбинът преследваше Златен шлем, след като имаше три от три титли от Шлема през годината, а му оставаше да спечели Олимпиадата и US Open.

Ноле обаче се провали и в двете си начинания, а Вайда коментира ситуацията така:

"Още след Ню Йорк бях наясно, че може би ще се разделим. Говорихме си за подобно нещо и след края на финалите в Торино, но все пак се разбрахме той да дойде до Братислава, където да приключим отношенията си с нужното уважение.

Малко се разочаровах, че това стана достояние на журналист и информацията изтече. Обвинявам агентите му за случилото се.

Проблемите ни започнаха още около Олимпиадата. Аз знаех, че бе излишно да участва в Токио. Той трябваше да ходи на възможно най-малко турнир, за да е напълно готов за голямата цел - US Open и постигането на календарния Шлем.

Все пак разбрах желанието му да спечели злато за Сърбия, но този наш разговор доведе до проблеми в отношенията.

Месеците след US Open бяха трудни за него. След това всичко усложнения около ваксинацията, когато стана ясно, че може би ще пропусне страшно много турнири. Просто и за двама ни бе най-добре да прекратим своите отношения.

Едва ли е пресилено, ако кажа, че имам огромна заслуга за неговите успехи. Изминахме дълъг път. И двамата преминахме през доста страдания и лишения, но се наслаждавах на всеки ден от работата си с Новак. Сега имам нужда от почивка след многото пътувания", разказа Вайда.