Виктория Томова се класира за втория кръг на квалифиакциите в Australian Open след победа с 6:4, 6:3 над 16-годишната представителка на домакините Шарлът Кемпенарс-Пож.

Софиянката се нуждаеше от час и 14 минути да пречупи съпротивата на младата си съперничка.

Направи го след труден първи сет, в който допусна ранен пробив за 0:2, но след това спечели следващите четири гейма. Пож изравни до 4:4, но нов добър гейм за българката и донесе аванс от 5:4. В последния си сервис гейм, Вики даде две възможности за пробив, но ги спаси и триумфира.

Втората част мина по-гладко за нея. Направи нов ранен пробив и поведе с 3:1. След това увеличи аванса си до 5:2 и допусна късен пробив, но това не се оказа фатално, тъй като с общо третия си мачбол затвори двубоя.

Томова преследва второ участие в основната схема на Australian Open, след като през 2018-а преодоля квалфиикациите и загуби в първи кръг от американката Никол Гибс. В следващите две издания отпадна последователно в първи и втори кръг.

Съперничка този път във втория кръг ще й бъде световната №312 Ребека Марино от Канада. За тази фаза се класираха още Цветана Пиронкова и Изабела Шиникова. Елица Костова отпадна.