Виткрория Томова показа много качествен тенис, но все пак загуби от световната №3 Джесика Пегула във втория кръг на големия турнир от категория WTA 1000 в Дубай.

Българката взе сет преди да претърпи поражение с 2:6, 7:5, 1:6 в мач, който продължи малко над два часа.

Американката спечели комфортно първия и третия сет, но във втория Томова показа защо е представителka на топ 100. Софиянката загуби аванс от 1:5 и изпусна общо шест сетбола, но през цялата част световната №99 игра великолепно и успя да се пребори за пращане на мача в трети сет.

За съжаление силите й не й стигнаха за нов подвиг в третия сет, но все пак може да е много доволна от представянето си. След като игра в основната схема на Australian Open, българката направи същото и в следващите три турнира - в Линц, Доха и сега в Дубай успя да преодолее квалификациите.

В турнира от категория WTA 1000 тя отстрани естонката Кая Канепи в първи след впечатляващото 6:3, 6:1, а днешната й игра показа, че триумфът й не бе никак случайно.

През почти целия мач с Пегула Вики игра прекрасно на ретур и успя да постигне общо пет пробива - два в първия сет и три във втория.

Конкретно в първата част успя да постигне само един печеливш удар, но пък във втория нещата се промениха и започна да да се отпуска и да играе много по-агресивно. Това даде резултат, като авансът от 5:1 дойде след великолепни отигравания. Пегула обаче показа защо е №3 в света и се върна в сета след дълги битки от основната линия, спасявайки общо шест сетбола. Все пак Вики не се отчая и при 5:5 отново проби, за да може след това да затвърди и затвори сета.

За жалост в решителния трети сет американката беше много по-категорична на сервис и поведе с 5:0. Вики се разписа, но нямаше повече възможности да увеличи времетраенето на мача.

Това е трето поражения за нея срещу представителка на топ 10 след двете загуби от Белинда Бенчич. Представянето й носи нови 75 точки за ранглистата и това може да я прати в световния топ 90 от следващия понеделник.