Влиянието на Карлос Алкарас върху тениса може да го направи най-важния играч в историята, смята седемкратният шампион в Големия шлем Матс Виландер.

Шведът, който работи като коментатор за Евроспорт, предвиди големи неща за испанеца, въпреки че Алкарас ще пропусне тазгодишния Australian Open заради травма.

В края на миналата година Карлос спечели US Open и стана най-младият №1 в световната ранглиста. Неговият атрактивен и динамичен стил според Виландер е нещо изключително впечатляващо.

"Да видя Алкарас да спечели US Open беше най-вълнуващия турнир, който съм гледал през последните над 20 години. Ако той продължи да печели, може да стане най-важния играч в историята на този спорт.

Хората ще ме питат какво имам предвид и защо пренебрегвам Федерер и Надал. Да, те са изключително важни, но тук имаме човек, който е супер устремен, бърз и разполага с толкова различни удар. Той играе сервис, воле при 15:30. И е на 19 години! Прави къси топки при 15:30 на същата възраст. Пада на корта и след това се усмихва и се смее.

Ако бях родител щях да гледам Алкарас и да си кажа: "Боже, това момче е №1 в света и се забавлява толкова много. Деца, трябва да спортувате, за да промените живота си".

Не казвам, че ще спечели 10 или 15 титли в Големия шлем, но се надявам да продължи да печели, защото е модел за подражание и трябва да разпространяваме послание колко забавен е всъщност тенисът и как трябва да се играе.

Не отнемам нищо от Голямата тройка, защото те вдигнаха тениса до друго ниво. Но що се отнася до забавление, невероятно е каква атмосфера създава Алкарас на корта за хората, които го гледат", сподели Виландер.

Неговият колега Джон Макенроу обаче не е обеден, че испанецът може да задържи това ниво на игра.

"Той е страхотно момче и има непримирим дух. Затова хората го харесват. При мен не беше точно така. Аз се стремях да стана №1 и това бяха двете най-забавни години в кариерата ми. Но по този начин имаш мишена, която стои на гърба ти. Всеки се опитва да те победи, защото си най-добрият. Настройката става друга както за тях, така и за теб. Тези очаквания и напрежение те застигат и ситуацията става много по-трудна. Сега победа над Алкарас значи много повече отколкото преди година. Той се забавлява, но и ще търси начин да остане на върха, а това е по-трудното", заяви америаканецът.