Поражението на Роджър Федерер от Стефанос Циципас на Australian Open все още е в устата много специалисти, тъй като е показателно за бавната, но неизбежна смяна на поколенията в тениса.

Легендарният шампион Матс Виландер посочи своето мнение за представянето на Федерер и какво е нужно на 37-годишния Маестро да е максимално конкурентен срещу играчите в най-добра форма.

"Загубата от Циципас ме изненада, тъй като това беше хубава възможност да добави още една титла от Големия шлем във витрината си. Но условията на корта и настилката не му паснаха. Роджър е на 37 и се нуждае от перфектни условия, за да остане заплаха в Шлема. Ще видим дали това е възможно на "Уимбълдън", заяви шведът.

Анализаторът на Евроспорт смята, че Федерер вече няма физическата издържливост да е конкурентен на играчите в най-добра форма.

"Всяка добавена година усложнява физиката и възможността за борба лице в лице с най-добрите. Опцията за него остава да завършва мачовете максимално бързо. Ако успее да влезе във втората седмица без физически проблеми, трябва да бъде слаган в сметите. Но вече не е фаворит в петсетовите двубои", обясни Виландер.

Обясни и защо Федерер има желание да играе на клей през тази година - нещо, което не се случи през 2018-а.

"Трябва да играе повече мачове от миналата година. Надпреварите в клея са по-опасни за неговата игра, но мисля, че ще му помогнат за физическото и психологическото състояние и ще го направят по-силен. Мисля, че пропускането на клея през миналата година бе грешка", смята бившият №1.

Виландер е на мнение, че ако Федерер бе играл клей миналата година, нямаше да загуби от Кевин Андерсън на "Уимбълдън".