Седемкратната шампионка в Големия шлем Винъс Уилямс вече е на 42 години, но няма никакви намерения да се отказва от професионалния тенис.

В началото на този сезон американката изигра два мача в Оуклънд, Нова Зеландия, като в първи кръг победи сънародничката си Кейти Волинец (№96) в света, а след това отпадна от китайката Лин Жу след тежки три сета - 6:3, 2:6, 7:5.

Мачът с Жу се проточи няколко часа заради непрестанен дъжд на острова, като беше преместван на закрит корт и двете състезателки на няколко пъти не играха за повече от час.

Уилямс се контузи в третия сет и това я извади от основната схема на Australian Open, за който тя получи "уайлдкард" от организаторите. В момента американката е №659 в света, но въпреки това тя иска да продължи да играе. За сравнение нейната сестра Серина се отказа на 40 години.

Снимка: Getty Images

В своя ютуб канал Винъс разкри какви емоции е изпитала от мачовете си в Нова Зеландия:

"През миналата година играх четири мача, като всички тяха в северноамериканското лято. След това реших да се оттегля от спорта за известно време и в продължение на четири месеца се подготвях за Australian Open.

Преди да замина за Мелбърн, трябваше да играя турнир в Нова Зеландия. Оттам имам страхотни спомени, спечелих титлата през 2015 година и играх финал след това. При пристигането ми сега обаче, бяха загубили багажа ми. Нямах ракета, с която да тренирам. Беше нужно известно време, за да се свържем с Уилсън и да ни доставят ракети.

През последните две години не играх много, така че всяко излизане на корта е страхотен момент. Въпреки че от много време съм в професионалния тенис, знам, че не е лесно и трудно се концентрирам.

Трябваше да се изправя срещу друга американка - младата Кейти Волинец. Най-добрият момент дойде във втория сет, когато удрях топката добре и водех с 5:0 гейма. Победих и знаех, че имам много неща да подобрявам, но да спечеля беше страхотно.

Във вторник започна да вали в Оуклънд и не спря до края на седмицата. Вторият ми мач (срещу китайката Лин Жу) трябваше да е на Централния корт, но след това го преместиха на закрит. Трябваше да се движим постоянно, защото бяхме зависими от времето. Мачът трябваше да започне в 12:30, а в 17:00 още не беше завършил. Има правило, че мач се приключва на корта, на който е започнал. Спечелих първия сет и след загубата на втория почувствах контузия в крака.

За съжаление загубих мача, а това бяха най-странните условия, в които съм играла в моята дълга, дълга кариера. Знаех, че контузията е сериозна и с продължение на вечерта осъзнах, че няма да мога да играя в Австралия. Направихме скенер и не успях да се възползвам от "уайлдкард" в Мелбърн.

Стартът на годината обаче бе добър. Успях да спечеля мач и бях много щастлива от нивото си преди контузията. Знам, че нещата не винаги се развиват добре, но следващата ми цел е отново да се чувствам комфортно в тялото си. Минала съм през много контузии и знам колко много време изисква да си завърнеш увереността. Надявам се скоро отново да играя тенис".