През този месец една от основните новини в тениса беше наказанието от 18 месеца за един от играчите в топ 100 на ранглистата - световния №51 Микаел Имер.

Първата ракета на Швеция е аут от спорта за година и половина, след като на три пъти не се е явил на внезапни допинг тестове.

Между април и ноември 2021 година на три пъти той не е спазил правилата за местонахождение, като те гласят, че трябва да е на мястото, на което предварително е обявил, че ще бъде. От антидопинговата агенция на случаен принцип информират, че ще посетят даден спортист и той трябва да бъде намерен на конкретното място.

Такова наказание наскоро получи и друг тенисист в лицето на американеца Дженсън Бруксбу, а пример има и от България - плувецът ни Антъни Иванов.

Имер публикува обширно становище, в което разказва какво точно се е случило при третото му нарушение и защо смята, че наказанието му е твърде сурово. Дава информация отвътре, която е доста интересна. Трябва да се има в предвид, че тези оправдания идват след други две нарушения в кратък период от време.

"След като загубих на парижкия Мастърс през 2021 година, отпътувах за Роан, Франция, за да играя Чалънджър. Често турнирите имат основен хотел и второстепенен такъв. Обикновено се регистрирам в основния официален хотел и агентът ми каза, че има място в него. Когато обаче опитах да се настаня, се оказа, че съм преместен в другия хотел, който е на 8 минути път.

Това не е нещо необичайно, така че отпътувах до другия хотел, за да се настаня. От антидопинговата агенция (WADA) обаче са решили да ми направят тест на следващата сутрин в официалния хотел. Когато съм на турнир, знам че хотелът е сигурната зона за мен. Ако от WADA дойдат, получавам обаждане. Винаги посочвам за подходящ час между 6 и 7 сутринта, защото със сигурност тогава съм в стаята. Получих обаждане в 6:55 от испански номер, но реших, че не е нещо важно. Постоянно получавам спам обаждания.

В случая бях на 3 километра от хотела и нямаше как да стигна навреме, защото оставаха пет минути до 7. Разбирайки че не съм в хотела и знаейки, че кариерата ми е поставена на карта, те решиха да ми звъннат 5 минути преди 7. На изслушването моят адвокат успя да докаже какво се е случило".

Имер не е доволен, след като независим трибунал го е признал за невинен, но от Международната тенис федерация и Спортния арбитражен съд са наложили наказанието, въпреки че друг играч през 2022-а е оправдан в същата ситуация.

"Независимият трибунал разбра ситуацията и ме оневини. По някаква причина ITF и CAS са на друго мнение, въпреки че приемат доказателствата и обяснението ми. Въпреки тях стигнаха до становище, че трябва да се наложи наказание и че е трябвало да постъпя по различен начин. Аз съм на 24 години и в пика на кариерата си с най-високия си ранкинг. Наказан съм за 18 месеца не защото съм използвал незаконно предимство спрямо колегите си или за опорочаване на играта, или за незаконна финансова печалба, а заради логистични и технически подробности, които няма как да предотвратя.

Това е като кошмар и не усещам, че е справедливо. Нито заради взетото решение, нито заради наложеното наказание. Особено сравнено с други, наложени през последните години. Единственото, което искам е да опитам да съм възможно най-добрият тенисист и да направя добра професионална кариера.

18 месеца наказание са де факто 3 години, тъй като ще трябва време да си върна ранкинга, защото започвам от нулата. И няма гаранция, че ще успея. Случаят ми е важен и хората трябва да знаят за него. Колегите ми в тура са притеснени, че може това да се случи и на тях. Ако това е причина играч да бъде отстранен на тура, то всеки е застрашен. Нормално ли е така да се развалят кариерите на млади играчи? Нужен ли беше моят случай, за да работи системата? Знам за други играчи, които са оправдани след 3 нарушения при подобен сценарий. Защо аз съм различен?", написа Имер.