Дан Евънс дълги години бе зад Анди Мъри в ранглистата на ATP, нов момента именно той е първа ракета на Великобритания. Причината, разбира се, не е чисто спортна, а се дължи на здравословните проблеми на Мъри. Евънс, който сега е №28 в света, влезе в непривичната за него роля около три години след най-голямото падение в кариерата си.

Той изтърпя наказание от една година заради употребата на кокаин, но успя да се върне във форма и отново е част от световния тенис елит. В кариерата си Евънс е спечелил близо 50% от мачовете си в турнири на ATP, а в скорошно интервю се върна към най-тъмния си период.

Британецът е посещавал спортен психолог и сам признава, че не е бил в особено стабилно състояние.

"Когато за първи път се срещнах със спортния психолог, той ми каза, че вероятно съм един от най-гневните хора, които някога е виждал. При връщането си на корта бях наистина бесен. Имах насъбрана ужасно много ярост от периода на наказанието. В един момент просто бях отвратен от това, което съм направил. Но всеки носи последствията си", разказва Евънс, чието най-добро представяне в турнир от Големия шлем е класирането за четвърти кръг на Australian Open.

Сам признава, че най-трудно му е било, когато през 2018 година не получава уайлдкард за "Уимбълдън" и му се налага да мине през квалификациите на турнира в родната си страна.

"Имах някои проблеми с участието в турнири, след като наказанието ми изтече. И освен това не получавах помощ от хора, на които сам съм помагал преди това. Много пъти съм играл за страната си, а не получих добро отношение. Беше ми трудно и оттам идваше много от яростта ми", обобщава ситуацията Евънс.

На лявата си предмишница настоящата първа ракета на Великобритания има татуировка, която да му напомня за всичко, през което е преминало. Тя гласи "Всеки светец има минало, всеки грешник има бъдеще'.