Марат Сафин е странна птица, меко казано.

Той винаги е бил такъв - още от времето, когато небрежно играеше с огромния талант и неособено огромната заинтересованост на човек, който просто изкарва пари от спорта. Откакто се отказа, Сафин е критик, философ, отшелник и изключително рядко дава интервюта, които се превръщат в класики.

Първи канал на руската телевизия го покани за коментатор на неделния финал на US Open между сънародника му Даниил Медведев и Рафаел Надал. Естествено, освен огромните очаквания за изказа и лафовете на Сафин, той влезе в кабината и като единственият руснак, печелил турнира (2000 г.).

Ето избрано от коментара му за руските зрители.

"Този сет е криво-ляво равностоен, желателно е на Даниил да му провърви" - по време на първата част.

"Медведев може да е дебютант на такъв финал, но се вижда, че може да играе. Рафа също го вижда, уверен съм."

"Нова година дойде!", след една от редките непредизвикани грешки на Надал в първия сет.

"Пуснали са топлата вода, пийни си човече!", при кадър на отпиващ от бирата си зрител в една от паузите.

"Женя, а едно време ние пиехме вода, не някакви енергийни напитки и сокове. А Женя обичаше кока-кола...Привет, Женя!" - Отправя послание от екрана към Евгений Кафелников, с когото в един момент бяха водещи играчи в световния тенис.

"Бий в тялото му, нарани го! Не с такива интелигентни удари, те не са за този мач" - След опит за минаващ удар на Медведев, който губи разиграването.

"Той просто не очакваше, че аз ще играя нормално. И затова го бих. Честно казано, и аз не го очаквах. Това си беше някакъв подарък от небесата" - Описва победния си финал срещу Пийт Сампрас преди 19 години.

"Не бързай, поразходи се, вземи си якето, помисли, поседни... Ще има време да изпълниш сервиса. Трябва да го изнервиш" - Ядосва се, че Даниил изпълнява бързо сервисите и не забавя темпото на играта.

"Това е паразитен удар, Даниил! Има мачове, в които можеш да ги правиш, а и такива, в които това са паразити!" - За поредната къса топка при мрежата, опитана от Медведев.

"Играй, не се отказвай. Надал може да се простуди в петия сет и да се откаже, нищо, че в Ню Йорк е 20 градуса" - При поредната гримаса на умора на лицето на Медведев.

"Има ли нещо неясно в това, което обяснявам? Кое не е ясно? Няма нищо свръхестествено и сложно. Ако на някого не е ясно - сори." - След като асистент-коментаторът опитва да уточни думи на Сафин.

"О-хоо - "Kill Bill" - При кадър с актрисата Ума Търман, която играе в споменатия филм на Тарантино.

"Това е Кери Ръсел, актрисата от сериала "Американците". Той е за нашите, за руските шпиони в Щатите. Препоръчвам го, има го в Netflix.

"Надал е страшен футболист, да дойде в Зенит или Спартак, ще е доста по-добър от някои играчи там..." - След като Рафа ядно бие шут на топката след загубена точка.

"Даниил, защо се замисли!? Това е вредно, винаги води до грешки. Просто играй по инстинкт, ще му мислиш в паузите." - Разсъждения, след като Медведев се поколебава и обърква лесна наглед топка.

"Надал вече е доста притеснен. Ходи, ругае наум, нервничи. Сигурно и косите му окапват в момента. Остарява пред очите ни" - След като Медведев изравнява за 2-2 сета.

"Надявам се да не ме съдите строго, аз не съм професионален коментатор." - В края на предаването.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos