Младият Миомир Кецманович, който се зарече сърбите в Мелбърн да отмъстят за Новак Джокович, се сбогува с участието си в надпреварата.

22-годишният сърбин загуби от ветерана Гаел Монфис с 5:7, 6:7, 3:6 за 2 часа и 35 минути.

За световния №77 Кецманович това бе първо участие в толкова напреднала фаза на турнира от Шлема, като вероятно той отдавна щеше да е напуснал Австралия, ако Новак Джокович не бе депортиран.

Именно Кецманович трябваше да е съперник на защитаващия титлата си негов сънародник в първия кръг на турнира, но сблъсъкът им не се състоя заради депортацията на Ноле.

Тогава Кецманович се зарече, че той ще е човекът, който ще отмъсти на всички за Ноле и все пак успя да отстрани три противника, докато не срещна Монфис.

Прероденият в последната година франзуцин играе най-добрия си тенис, макар вече да е на 35.

През целия мач той изглеждаше физически доста изтощен, но страхотните му удари и задължителната доза атракция спечелиха публиката на негова страна, а вдъхновен от този факт, Монфис успя да спечели мача в три сета.

Именно на помощта на публиката разчиташе той в няколкото критични момента, които имаше, както и на намиращата се в ложата му Елина Свитолина.

Така Монфис ще бъде сред най-сборите осем играчи в Австралия за първи път от шест години насам.

Кецманович пък не успя да отмъсти за Ноле, но със сигурност той ще е играч, който в следващите години често ще виждаме в заключителните фази на големите турнири.

По-рано днес в Австралия:

Рафаел Надал (Испания) - Адриан Манарино (Франция) 7:6, 6:2, 6:2

Денис Шаповалов (Канада) - Александър Зверев (Германия) 6:3, 7:6, 6:3

Снимка: Getty images