Шампионът в тениса Боб Хюит бе пуснат преждевременно от затвора в Южна Африка, след като в страната бе приета мярка за частична амнистия заради пандемията с Covid-19.

Някогашният шампион с 9 титли от Големия шлем на двойки бе с присъда за три изнасилвания, която трябваше да го остави зад решетките до 2022 г. Но Хюит излезе вчера на свобода, с което възмути семействата на жертвите му.

80-годишният роден в Австралия бивш тенисист бе осъден за деяния, които е извършил през 80-те и 90-те години.

Хюит е бивш №1 в света на двойки, както и е стигал до №6 в ранглистата на сингъл, а през 1992 г. бе приет в Залата на славата на тениса. След присъдата от 2016-а, мястото му там бе отнето.

И трите му жертви са били непълнолетни по времето, когато са извършени сексуалните посегателства срещу тях. Случаят със звездата Хюит, който се състезава за Южна Африка, бе водеща новина в продължение на близо 2 години, преди да бъде обявена присъдата.

Медиите в страната написаха, че от петък 80-годишният Боб е при семейството си в Порт Елизабет.

Той отговаря на условията за "извънредната амнистия", която бе предприета заради пандемията - излежал е повече от половината присъда. Любопитен детайл е, че през септември 2019-а бе предложено преждевременното му освобождаване заради примерно поведение, но силен обществен натиск спря това.

Срещу Хюит имаше и още обвинения за изнасилване, но доказаните деяния останаха само три.