Нов хаос за тенисистите в Австралия, след като между 500 и 600 човека, свързани с Australian Open бяха поставени под пълна изолация.

Причината е, че служител на един от специално обособените хотели за турнира е дал положителна проба за коронавирус.

На този етап директна заплаха за провеждането на турнира няма, успокоиха организаторите, а всеки един от състезателите ще може да бъде освободен от изолацията си при негативен тест.

Сред изолираните са Григор Димитров и приятелката му Лолита, които са настанени в хорел "Grand Hyatt". Именно там е регистрирана положителната проба, като тъврденията са, че става въпрос за новия британски щам на вируса.

Утре първата ни ракета трябва да изиграе мача си от третия кръг на турнира "Murray River Open" срещу Алексей Попирин. Именно заради това се очаква в следващите часове той да бъде тестван. Не е ясно обаче, дали организаторите ще могат толкова бързо да проведат тестовете на всичките над 500 изолирани.

Всичките между 500 и 600 човека в хотела към момента се водят контактни на заразения, като само негативен тест ще ги измъкне от това положение.

"Няма място за паника. Турнирът не е застрашен, а и не виждам смисъл за притеснение в гражданите на Мелбърн. Като щат ние подсигурихме всички необходимо за сигурността на гражданите и гостите. Бъдете сигурни, че през следващата седмица Australian Open ще има", заяви премиерът на щата Виктория - Даниел Андрюс.

Всичко това се случва по-малко от седмица, след като играчите бяха освободени от задължителната си 14-дневна карантина.

За много от тях тя премина нормлано, с по няколко часа тренировка през деня. За около 70 от играчите обаче, тези две седмици преминаха в пълна изолация в стаите.

Причината бе, че в два от полетите имаше хора с положителни проби. Ситуацията в случая е подобна, но за щастие местните власти са готови да направят компромис, пускайки играчите при даден отрицателен тест.