Роджър Федерер печели почти три пъти повече пари от Рафаел Надал, въпреки че е зад испанеца в ранглистата на ATP. Анализ на списанието с икономическа насоченост "Capital.es" в родината на Рафа разкрива причините за разликата.

За периода май 2017 г. - май 2018 г. Федерер е прибрал 65 милиона долара от рекламни договори и дейности извън корта. Сумата при Надал за същия период е 27 милиона.

"Рафаел е много популярен в Испания - разкрива Андрес Ортега, експерт на изданието. - Той има договори с някои от най-големите компании в страната, но това е несравнимо с глобалния ефект, който има Федерер. И не говорим само за тенис феновете."

Изследването сочи, че голяма част от хората, които следят тенис, гледат на Роджър като на бащинска фигура над повечето му съперници. Включително и над Надал, като испанецът е виждан като един от играчите, които са мотивирани да свалят от върха Маестрото.

Различното възприемане и стереотипът за това кой кой е в тениса, допринасят за далеч по-голямата маркетингова стойност на Федерер. Компаниите го възприемат като гуру на спорта, а останалите - като много добри играчи, които искат да го спрат.

"Роджър е модерният Майкъл Джордан на спорта - продължава анализът. - Глобално няма спортист извън футбола (Меси и Роналдо са извън класациите), който да е толкова позитивно масово приеман. Изглежда като джентълмен, който може да се появи да тича в парка до вас или на вечерното ви парти с костюм... Навсякъде е на мястото си."

И още нещо любопитно от анализа. Според изданието, ако Федерер бе роден в САЩ, днес той би изкарвал повече пари дори от машината за банкноти Леброн Джеймс.

"Това, което баскетболният Крал печели зад Океана, е почти двойно на парите на Роджър - продължава материалът. - Но причината е, че като цяло спонсорските и маркетингови приходи за спортните звезди в Северна Америка са далеч по-добри от тези в Европа.".

Е, ако беше американец... Но не е. Швейцарецът продължава да е законодател на модата в тениса, а покрой това и да печели страхотно добри пари.